Američki regulatori da istraže Genesis i druge kripto firme

Alabama i nekoliko drugih američkih država istražuju navodna kršenja vrijednosnih papira i veze s malim investitorima.

Firma za kreditiranje kriptovaluta Genesis Global Capital i druge kripto firme su pod istragom regulatora vrijednosnih papira u Sjedinjenim Državama, prema izvještajima od 25. novembra.

Joseph Borg, direktor Komisije za vrijednosne papire Alabame, potvrdio je da njegova država i još nekoliko drugih država sudjeluju u istragama u vezi s navodnim vezama Genesisa s maloprodajnim investitorima, istražujući da li su Genesis i druge kripto firme možda prekršile zakone o vrijednosnim papirima, objavio je Barron. Još uvijek nije jasno koje su to druge kompanije pod istragom.

Borg je napomenuo da se istraga fokusira na to da li su Genesis i druge kripto kompanije uticale na ulagače u vrijednosne papire vezane za kriptovalute bez dobijanja odgovarajuće registracije.

Istraga je još jedno poglavlje u Genesis sagi budući da je kompanija otkrila da ima oko 175 miliona dolara vrijednih sredstava zaglavljenih na FTX trgovačkom računu. Genesis je 16. novembra objavio da je privremeno obustavio povlačenja, navodeći “neviđena previranja na tržištu” nakon kolapsa FTX-a 11. novembra.

Kompanija se navodno suočava sa poteškoćama u prikupljanju novca za svoju jedinicu za zajmove. Međutim, Genesis je odbacio spekulacije o svom “skorašnjem” bankrotu zbog manjka od milijardu dolara. Kompanija je 22. novembra rekla Cointelegraphu:

“Nemamo planove da odmah pokrenemo stečaj. Naš cilj je da trenutnu situaciju riješimo konsenzusno bez potrebe za otvaranjem stečaja. Genesis nastavlja da vodi konstruktivne razgovore sa kreditorima.”

Genesis je unajmio savjetnike za restrukturiranje da istraže sve moguće opcije, koje uključuju, ali nisu ograničene na potencijalni bankrot, kako jeobjavio Cointelegraph 23. novembra. Moelis & Company, investicionu banku, je unajmila firma da istraži opcije, dok poznavaoci situacije ističu da nisu donesene finansijske odluke i da bi kompanija ipak mogla izbjeći stečaj.

Genesis je bio u centru pažnje zbog zabrinutosti za zarazu u industriji kao rezultat bankrota FTX-a zajedno sa svojom sestrinskom kompanijom, Grayscale Investments, i njihovom matičnom kompanijom, Digital Currency Group.

Grayscaleov tvit od 18. novembra uvjerio je investitore da je sva digitalna imovina koja je u osnovi Grayscaleovih proizvoda s digitalnom imovinom pohranjena pod nadzorom Coinbasea, citirajući pismo glavne finansijske direktorice Coinbasea Alesia Haas i izvršnog direktora Coinbase Custody Aarona Schnarcha.

Sva digitalna imovina koja je u osnovi proizvoda digitalne imovine Grayscale pohranjena je pod nadzorom Coinbase Custody Trust Company, LLC. Pročitajte više od finansijske direktorice @Coinbase Alesia Haas i izvršnog direktora Coinbase Custody Aarona Schnarcha: pic.twitter.com/InBP9zPDkC

— Grayscale (@Grayscale) 18. novembar 2022

Cointelegraph je kontaktirao Genesis Global Capital, ali nije dobio odgovor prije objavljivanja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.