genesis

Genesis poziva stručnjaka za restrukturiranje u svojoj borbi da izbjegne bankrot

Navodno je Moelis & Company pozvana da pomogne firmi za kreditiranje u problemima da istraži sve moguće opcije.

Firma za pozajmlivanje kriptovaluta Genesis Global Capital je navodno unajmila savjetnika za restrukturiranje da istraži sve moguće opcije koje postoje, ali ne i potencijalni bankrot.

Podrazumjeva se da je firma angažovala investicionu banku Moelis & Company da istraži opcije, dok su ljudi koji su upoznati sa situacijom naglasili da nisu donijete finansijske odluke i da je još uvek moguće da kompanija izbjegne pokretanje stečaja, navodi se u izvještaju New York Timesa od 22. novembra.

Zanimljivo je da je Moelis & Company takođe bila jedna od firmi koju je Voyager Digital angažovao nakon što je suspendovao isplate i depozite 1. jula kako bi istražio “strateške alternative”.

Nekoliko dana kasnije, Voyager Digital je podnio zahtjev za bankrot u skladu s Poglavljem 11 u Južnom okružnom sudu u New Yorku kao dio plana reorganizacije koji bi na kraju “vratio vrijednost kupcima”.

Međutim, glasnogovornik Genesisa nedavno je rekao za Cointelegraph da nema “skoro” planove za podnošenje zahtjeva za bankrot nakon što je izvještaj Bloomberga od 21. novembra sugerisao drugačije.

Nemamo planove da odmah pokrenemo stečaj. Naš cilj je da trenutnu situaciju riješimo konsenzusom bez potrebe za otvaranjem stečaja. Genesis nastavlja da vodi konstruktivne razgovore sa povjeriocima”, rekao je portparol.

Razumije se da Genesis traži između 500 miliona i milijardu dolara od investitora kako bi pokrio manjak koji je na kraju proizašao iz „neviđenih tržišnih previranja“ i pada kripto mjenjačnice FTX.

Prema izvještaju Bloomberga od 22. novembra, ova firma za kreditiranje u problemima ima 2,8 milijardi dolara neotplaćenih zajmova u svom bilansu stanja, pri čemu je oko 30% kredita dato “povezanim stranama”, uključujući i svoju matičnu kompaniju Digital Currency Group, zajedno sa njenim podružnicama i kreditnim jedinicama, Genesis Global Trading.

U nedavno objavljenom pismu generalnog direktora Digital Currency Group Barryja Silberta navodi se da duguje 575 miliona dolara Genesis Global Capitalu, koji treba da dospije u maju 2023.

Od kolapsa FTX-a 11. novembra, sve su oči okrenute prema Genesis, Grayscale Investments i njihovoj matičnoj kompaniji Digital Currency Group, uz zabrinutost da bi kompanije mogle biti sljedeće žrtve ove “zaraze”.

Sve tri kompanije nastojale su umiriti strahove investitora tokom protekle sedmice.

Grayscale Investments je uvjerio investitore u tvitu od 17. novembra uz napomenu da “sigurnost osnovnih proizvoda Grayscale digitalne imovine nije pogođena”, misleći na zaustavljanje povlačenja od strane Genesis Global Tradinga dodajući da njegovi proizvodi nastavljaju da rade normalno.

Genesis je ponovio da njihovi poslovi trgovine promptom i derivatima i kastodi poslovanja “ostaju potpuno operativni” uprkos obustavi povlačenja klijenata u njegovom poslovanju sa pozajmljivanjem.

U međuvremenu, najnovije pismo ulagačima od izvršnog direktora Digital Currency Group Barryja Silberta uvjerilo je svoje investitore da je DCG na putu ka 800 miliona dolara prihoda u 2022.

Izdržali smo prethodne kripto zime i dok se ova može činiti ozbiljnijom, kolektivno ćemo izaći iz nje jači,” rekao je.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.