Tether-Circle-and-Coinbase-have-publicly-bailed-out-from-FTX

Tether, Circle i Coinbase poriču da su bili izloženi FTX-u i Alamedi

Izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong rekao je da je nedavni debakl FTX-a i Alamede rezultat rizičnih praksi kao što je zloupotreba korisničkih sredstava.

Usred krize likvidnosti koja je zahvatila kripto berzu FTX i trgovačku kompaniju Alameda Research, neke od najvećih kripto kompanija suočavaju se sa pozivima na transparentnost kako bi korisnici znali da li postoje rizici. Međutim, rukovodioci su uvjeravali zajednicu da nisu izloženi nijednoj od problematičnih firmi.

Kao odgovor na zabrinutost koju je iznijela kripto zajednica, glavni tehnološki direktor Tethera Paolo Ardoino pojasnio je u tvitu da izdavač stabilcoina nije izložen nijednoj od firmi u nevolji. Prema izvršnom direktoru Tethera, Alameda je ranije otkupila mnogo Tethera.

Slično, izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire je također demantovao glasine o tome da je firma bila izložena FTX-u i Alamedi. Izvršni direktor stabilcoina rekao je da njihova firma nema nikakvu materijalnu izloženost prema bilo kojoj od ove dvije firme. Allaire je naglasio da iako su i FTX i Alameda bili klijenti Circlea, emitent stabilnih kovanica nije davao zajmove, nije primio FTX tokene kao kolateral ili preuzeo bilo kakvu poziciju na FTT-u.

Brian Armstrong, izvršni direktor kripto berze Coinbase, također je iskoristio ovu priliku da uvjeri svoje korisnike da firma nije materijalno izložena FTX-u ili FTT-u. Armstrong je takođe naglasio da ova kripto berza nije bila izložena Alamedi. Izvršni direktor berze je takođe kritikovao događaj kao rezultat rizičnih poslovnih praksi kao što su zloupotreba sredstava klijenata i sukob interesa.

 

Uprkos uvjeravanjima rukovodilaca, neki članovi zajednice su i dalje nezadovoljni i pozivaju na odgovornost. Prema korisniku Twittera, niko više ne bi vjerovao, jer je to prije krize rekao i izvršni direktor FTX-a Sam-Bankman Fried. Član zajednice je rekao da za ovakve događaje moraju postojati posljedice. „Želite kredibilitet: pronađite SBF-a i stavite ga u rupu“, rekli su.

Kako je uslijedila kriza FTX-a i Alamede, izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, obećao je da će implementirati način pružanja potpune transparentnosti svojih rezervi korištenjem mehanizma Proof-of-Reserve koristeći Merkle Trees. Osim Zhaoa, druge istaknute ličnosti iz industrije takođe su podržale korištenje dokaza o rezervama kako bi se potrošačima dalo više povjerenja i uspostavilo povjerenje unutar industrije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.