Moglo bi se pojaviti više stabilnih novčića koji nisu povezani sa američkim dolarom

Intenzivan regulatorni nadzor u Sjedinjenim Državama naglašava povećanu potrebu za stabilnim novčićima koji nisu povezani sa američkim dolarom, izjavio je izvršni direktor kripto berze Binance, Changpeng Zhao.

Kripto industrija će najvjerovatnije „tražiti druge opcije“ jer se regulatorni pritisak stvara u Sjedinjenim Državama, izjavio je Zhao tokom događaja koji je Binance ogranizovao na Tviteru, dodavši da će se pojaviti više stabilnih novčića vezanih za evro, singapurski dolar ali i druge valute.

Prije nekoliko dana, odjeljenje za finansijske usluge države Nju Jork izdalo je naređenje kompaniji Paxos da prestane sa pravljenjem Binance USD stabilnog novčića.

Paxos je kompanija iz Nju Jorka a primila je obavještenje od Komisije za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država da je ovaj stabilni novčić, navodno, neregistrovan finansijski instrument.

BUSD je povezan sa američkim dolarom i baziran je na Ethereum blockchainu, osnovan je saradnjom kompanija Paxos i Binance. Prelazak iz BUSD u FIAT obezbjeđuje kompanija Paxos.

U odgovoru na pritisak regulatora prema kompaniji Paxos, Zhao je izjavio da BUSD ne izdaje Binance i da ova berza ima ugovor koji dozvoljava Paxos-u da koristi njihov brend.

Tržišni kapital Binance USD-a je opao za više od 800 biliona dolara od 13. februara, prema podacima stranice CoinMarketCap.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija