Još jedan zastoj Solana blockchaina

Operateri infrastrukture su žurili da riješe problem na blockchainu koji se u subotu ujutro borio sa tehničkim problemima, dok su korisnici imali poteškoće sa trgovanjem kriptovaluta, prebacivanjem sredstava ali i ostalim radnjama na chainu.

Blockchain je počeo sa nadogradnjom (stvorivši konflikt u verzijama istorije transakcija) oko 6:53, objavljeno je u Solana Discord serveru. Ubrzo nakon toga, RAM validatora je počeo da se povećava dok je propusna moć za transakcije počela naglo da opada.

Kombinacija tehničkih problema je dovela do zamrzavanja skoro kompletne on chain aktivnosti na Solana mreži. Nakon sat ipo vremena, mreža je obrađivala oko 93 transakcije u sekundi, što predstavlja ogromnu razliku u odnosu na skoro 5 hiljada transakcija u sekundi, samo nekoliko minuta ranije.

Ova kriza predstavlja nastavak Solaninih problema iz 2022. godine, kad je serija zaustavljanja ovog chaina natjerala programere da mijenjaju protokole za dolazeće transakcije. Subotnji incident nema direktnog krivca ali validatori i mrežni inženjeri sumnjaju na grešku u novoj verziji Solana koda, koji je pušten u rad nekoliko sati ranije.

Bez definisane greške, neki od validatora su počeli da vraćaju staru verziju softvera u nadi da će vratiti propusnu moć Solana blockchaina, izjavio je SolBlaze, koji održava bazen za zalaganje ali je aktivan i među programerima. Kasnije su uposlenici Solana mreže predlagali povratak na stariju verziju softvera.

U roku od nekoliko sati velika većina validatora se prebacila na staru verziju softvera, u nadi da će oživjeti Solana blockchain. Ovo je vrlo malo uticalo na nepoznati problem koji je i dalje usporavao operacije na chainu. Nakon ovoga su odličili da restartuju chain na vrijeme prije početka instalacije nove softverske nadogradnje.

„Koordinisanje pokušaja restartovanja chaina znači da chain u potpunosti neće raditi, što je svaki put zadnja linija odbrane,“ izjavio je SolBlaze.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija