Tehnološke kompanije postigle dogovor oko “Ekonomske metaverse zone Japana”

Interes za metaverse raste na globalnom nivou i države širom svijeta žure da postanu dio istog.

U Japanu, državi koja se često povezuje sa svojim tehnološkim sektorom, grupa dobro poznatih kompanija je postigla dogovor 27. februara o stvaranju „Ekonomske metaverse zone Japana.“

Uz stvaranje ove ekonomske zone, ovaj sporazum se fokusira na stvaranje otvorene metaverse infrastrukture pod nazivom „Ryugukoku,“ koja će podstaći talas razvoja metaverse-a.

Ova otvorena metaverse struktura će pomoći da se stvori interoperabilni alati koji će biti dostupni korisnicima i programerima na raznim platformama. Takođe će služiti kao nova socijalna platforma za digitalnu transformaciju kompanija.

Prema uslovima sporazuma, kompanije koje su potpisale isti, će integrisati „njihove tehnologije i usluge“ sa ciljem stvaranja Ryugukoku-a. Ovo uključuje integraciju u igre, fintech i tehnologije za komunikaciju.

Ekonomska metaverse zona Japana će biti ekosistem koji će za cilj imati interoperabilnost između različitih metaverse usluga i platformi, dostupnih korisnicima u Japanu. U sporazumu se spominje mogućnost „obezbjeđivanja ove infrastrukture kompanijama i vladinim agencijama van Japana,“  u budućnosti.

Japanske kompanije koje su ostvarile ovaj sporazum su Fujitsu Ltd., Mitshubishi Corporation i TBT Lab Inc. uz još nekoliko kompanija.

Regulatori u Japanu su prebacili svoju pažnju na sektor tehnoloških finansija. Premijer ove države je 1. februara priznao decentralizovane autonomne ogranizacije (DAOs) i nezamjenjive tokene (NFT) kao način podrške za strategiju „kul Japan.“

Centralna banka Japana je objavila da planira pokrenuti pilot projekat vlastite digitalne valute (CBDC), prije maja 2023. godine.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija