Coinbase-rechtszaak-SEC

SEC je tražio od Coinbase da ukloni svu kripto imovinu osim Bitcoina prije podnošenja tužbe

 

Prema riječima Briana Armstronga, izvršnog direktora kripto berze Coinbase, američki regulator za vrijednosne papire navodno je rekao njegovoj kompaniji da ukloni svu digitalnu imovinu osim bitcoina. Armstrong je rekao da bi pristanak na zahtjev SEC-a “značio kraj kripto industrije u SAD-u”.

SEC je navodno odbio da objasni zašto klasifikuje digitalnu imovinu kao hartije od vrednosti

Prije nego što je tužila Coinbase, američka Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) je navodno zatražila od ove berze kriptovaluta da ukloni svu drugu digitalnu imovinu osim bitcoina. Brian Armstrong, osnivač i izvršni direktor Coinbasea, tvrdio je u intervjuu za Financial Times da stav američkog regulatora sugeriše da svaku drugu digitalnu imovinu smatra vrijednošću.

Prema riječima izvršnog direktora, SEC je podnio tužbu protiv Coinbasea tek nakon što je ovaj ignorisao savjet regulatora. Međutim, u svojoj tužbi podnesenoj 6. juna, SEC je identifikovao samo 13 kovanica kao imovinu koja ispunjava kriterijume SEC-a za investicione ugovore. Osim što je optužio Coinbase za prodaju neregistrovanih vrijednosnih papira, regulator je rekao da kripto berza nije uspjela registrovati svoj program udjela kao usluge.

SEC odbija da traži od kompanija da uklone kripto imovinu

Komentarišući susret platforme za razmjenu kriptovaluta sa SEC-om neposredno prije podnošenja tužbe, Armstrong je rekao da je regulator čak odbio objasniti zašto želi da se zaustavi trgovina drugom imovinom.

Vratili su nam se i rekli… vjerujemo da je svaka imovina osim bitcoina hartija od vrijednosti. I, rekli smo, pa kako dolazite do tog zaključka, jer to nije naše tumačenje zakona. I rekli su, nećemo vam to objašnjavati, morate ukloniti svu imovinu osim bitcoina”, rekao je izvršni direktor Coinbasea.

Armstrong je dodao da kada je SEC postavio zahtjev, Coinbase je odlučio da se obrati sudu jer bi pristupanje direktivi regulatora izazvalo propast kripto industrije u SAD-u.

U međuvremenu, isti izvještaj Financial Timesa navodi da je SEC demantovao da je tražio od “kompanija da uklone kripto imovinu”. Regulator je takođe sugerisao da je njegovo osoblje možda stvorilo utisak da SEC svu digitalnu imovinu osim bitcoina gleda kao vrijednosne papire, napominjući:

Tokom istrage, osoblje može podijeliti svoje mišljenje o tome kakvo ponašanje može dovesti u pitanje komisiju prema zakonima o hartijama od vrijednosti.”

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.