Coinbase podnosi sudsku tužbu da primora SEC da odgovori na peticiju za donošenje pravila

Coinbase nastoji natjerati SEC da odgovori na njegovu peticiju koja traži pravila za kripto industriju, zahtjev koji je na čekanju od jula prošle godine.

Coinbase je podnio tužbu federalnom sudu Sjedinjenih Američkih Država tražeći da primora državnog regulatora za vrijednosne papire da odgovori sa “da ili ne” na peticiju koju berza čeka od jula 2022.

Peticijom se traži od Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC) da predloži i usvoji jasnije regulatorne smjernice za industriju kriptovaluta u SAD-u.

U peticiji, Coinbase je zatražio od SEC-a da odgovori na ukupno 50 konkretnih pitanja koja se tiču regulatornog tretmana određene digitalne imovine. Pitanja su se kretala od traženja od SEC-a da pruži pojašnjenje o tome kako se radi o klasifikaciji tokena kao vrijednosnih papira, do traženja jasnijih smjernica za kupovinu i prodaju kriptovaluta na berzama koje reguliše SEC.

Prateći akciju bio je post na blogu koji je napisao glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal koji je rekao da Zakon o upravnom postupku zahtijeva od SEC-a da odgovori na peticiju za donošenje pravila “u razumnom roku”.

coinbase 1

Sada kada je prošlo više od devet mjeseci bez odgovora, ova mjenjačnica se trudi da dobije odgovor:

„Čini se da je DIK već odlučio da odbije našu peticiju. Ali to još nisu saopštili javnosti. Dakle, tužba koju je Coinbase podnio danas jednostavno traži od suda da zatraži od SEC-a da podijeli svoju odluku.”

“Važno je da SEC i bilo koja druga agencija koja je podnijela peticiju za donošenje pravila da odgovore na peticiju nakon što agencija odluči, posebno ako je odgovor ne”, objasnio je Grewal.

Grewal je rekao da je jasnoća o ovim pitanjima od najveće važnosti, posebno imajući u vidu činjenicu da je Coinbase primio Wells Notice od SEC-a 22. marta koje nagoveštava potencijalne prinudne radnje protiv kripto berze.

“Coinbase i druge kripto kompanije suočavaju se s potencijalnim regulatornim mjerama SEC-a, iako nam nije rečeno kako SEC vjeruje da se zakon primjenjuje na naše poslovanje”, napisao je Grewal.

Dana 9. februara Coinbase-ova ravnopravna berza Kraken postigla je nagodbu od 30 miliona dolara sa SEC-om zbog neuspjeha da registruje svoj program za ulaganje kao uslugu za koji je SEC tvrdio da su hartije od vrijednosti.

Ovaj potez se pokazao nepopularnim, a komesarka SEC-a Hester Peirce označila je ponašanje SEC-a kao “neefikasan ili nepošten način regulacije” i osudila svoju vlastitu agenciju zbog gašenja “programa koji je dobro služio ljudima”.

Ranije u ovoj godini, 12. februara, SEC i njujorško odjeljenje za finansijske usluge naredili su Paxosu, emitentu stabilnog coin-a Binance USD vezanog za američki dolar, da prestane s kovanjem i izdavanjem tokena.

Kao dodatak nizu akcija protiv kripta u SAD-u, demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren objavila je 31. marta da će formirati “anti-kripto vojsku” kao ključni dio svoje kampanje za reizbor u Senat.

Kako se SAD sve žešće protive kripto industriji, Coinbase je signalizirao svoju namjeru da premjesti dio svojih operacija negdje drugdje. Coinbase je 19. aprila dobio licencu za rad na Bermudima i navodno želi pokrenuti berzu derivata tamo već ove sedmice.

S obzirom da je Coinbase jedina berza kriptovaluta kojom se javno trguje u Sjedinjenim Državama, analitičari će 4. maja pogledati nadolazeći izvještaj o zaradi ove berze kako bi procijenili stanje šireg kripto sektora u SAD-u.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.