silvergate

Kripto industrija se sprema za udar sa izlazom Silvergate

Zatvaranje Silvergate-a može povećati rizike vezane za koncentraciju banaka i uvesti nove izazove za kompanije rizičnog kapitala, tvrde izvori.

Zatvaranje Silvergate banke nije sistematski rizik za bankarski sistem Sjedinjenih Država, ali bi moglo imati značajan uticaj na kripto tržišta, rekli su iz više izvora. Posljedice mogu uključiti povećanje koncentracije banaka među nekoliko partnera i predstavljanje izazova za kompanije rizičnog kapitala koje žele uspostaviti bankarske odnose u zemlji.

Silvergate je bio kripto-fiat pristupna mreža za finansijske institucije i značajan porast za kriptovalute u Sjedinjenim Državama, ali je 8. marta njegova matična kompanija, Silvergate Capital Corporation, objelodanila svoje planove za “dobrovoljnu likvidaciju” imovine i zatvaranje operacije.

Ovaj potez utiče na “ogroman broj tržišnih markera i berzi” koji su se oslanjali na banku za obradu trenutnih kripto-fiat transakcija, objasnio je Mark Luri, suosnivač i izvršni direktor Shipyard Software, decentralizovane razvojne kompanije. Rekao je da će ako Silvergate ukine poslovanje, koncentracija rizika u industriji će se takođe povećati, s tim da će nekoliko banaka i dalje biti u partnerstvu s kripto firmama.

“Kada sam se bavio Bitcoinom 2011. godine, nikada ne bih pomislio da će banka osigurana od strane FDIC-a uključena u industriju zapravo propasti. Ovo je svakako nazadovanje i postojaće implikacije koje će se još neko vreme odraziti na industriju digitalnih sredstava. Pretpostavljam da će kripto poduhvatima neko vrijeme biti teško da steknu bankarske odnose u Sjedinjenim Državama s obzirom na regulatorne mjere u posljednje vrijeme”, rekao je za Charlie Shrem, stručnjak za kriptovalute.

Kolaps kriptovalute FTX doveo je do velikih problema s likvidnošću u Silvergateu, iako je banka već ranije 2022. godine bila pogođena padom na kripto tržištima. Odlivi u četvrtom tromjesečju 2022. rezultirali su neto gubitkom od milijardu dolara koji se može pripisati redovnim dioničarima. U prethodnom tromjesečju, obim transfera na Silvergate Exchange Network bio je 112,6 milijardi dolara, što je pad od 50 milijardi dolara u poređenju sa Q3 2021.

“Banka je privukla mnogo kripto depozita, a kako su negativni efekti zaraze FTX-om počeli sustizati, banke su se suočile sa značajnim odlivom depozita. To ih je primoralo da prodaju obveznice, što je rezultiralo materijalnim gubicima jer su kamatne stope nedavno porasle”, objasnio je portparol Finery Marketsa, dodajući da:

„Uslijedila je silazna spirala sa rapidnim pogoršanjem pokazatelja adekvatnosti kapitala, što je dovelo do toga da više klijenata povlači sredstva. To bi potencijalno moglo značiti određeni trend kretanja kriptovaluta izvan SAD-a, barem dok se ne uspostavi sveobuhvatniji regulatorni okvir.”

Prema Lurie-u, upravljanje bankom na Silvergate-u se razlikovalo od prethodnih promašaja unutar prostora. “Za razliku od Lune i FTX-a, koji su svoj kolaps pokušali pokrenuti kao bankarstvo kada su zapravo bili nesolventni, situacija u Silvergateu izgleda kao sa pravom bankom. Ovo je razlika.

Neki vjeruju da vlasti Sjedinjenih Država obeshrabruju banke da nude usluge kripto industriji. Navodna strategija sastoji se od korištenja „više agencija kako bi spriječile banke da posluju s kripto firmama“, što dovodi do toga da kripto biznisi postanu „potpuno nebankarski“.

Kako banke prekidaju odnose sa kripto kompanijama, Binance je u februaru najavio privremenu suspenziju bankovnih transfera američkih dolara. Samo nekoliko sedmica prije, u januaru, kripto berza je rekla da će njen SWIFT partner za transfer, Signature Bank, obrađivati samo trgovine korisnika sa bankovnim računima u američkim dolarima preko 100.000 dolara.

Nedavni regulatorni razvoj bili su među razlozima koje je Silvergate naveo da okonča svoje poslovanje kripto bankarstva. Prema Shremu, napad američkih vlasti na industriju može, međutim, vremenom povećati broj i kvalitet bankarskih odnosa s industrijom:

“Gledajući unaprijed, ne mogu a da ne budem optimista. Ova industrija je preskočila i granice, posebno zbog toga što je mlada koliko jeste, i još uvijek sam uvjeren da smo u procesu izgradnje boljeg, pravednijeg finansijskog sistema u Sjedinjenim Državama i globalno.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.