tajland

Tajland će ponuditi poreske olakšice za izdavaoce investicionih tokena

Vlada Tajlanda očekuje da bi ponuda investicionih tokena mogla generisati više od 3,7 milijardi dolara u naredne dvije godine.

Vlada Tajlanda nastoji iskoristiti rast industrije digitalne imovine dopuštajući neoporezivo izdavanje digitalnih tokena za ulaganja.

Tajlandska vlada pristala je da ukine porez na dobit preduzeća i porez na dodatu vrijednost (PDV) za kompanije koje izdaju investicione tokene, prenio je Reuters.

Objavljujući vijesti 7. marta, zamjenica portparola vlade Rachada Dhnadirek rekla je da će kompanije moći pristupiti alternativnim načinima prikupljanja kapitala putem investicionih tokena pored konvencionalnih metoda kao što su zadužnice.

Dhnadirek je dodala da vlada očekuje da će ponuda investicionih tokena generisati 128 milijardi tajlandskih bata (3,7 milijardi dolara) u naredne dvije godine. Država je procijenila potencijalne gubitke poreskih prihoda na 35 milijardi bahta (1 milion dolara).

Tajland je poduzeo mnogo koraka da razjasni lokalna pravila oporezivanja vezanih za kriptovalute, a vlasti su predložile usvajanje poreza na kapitalnu dobit od 15% za investitore početkom 2022. Vlada je kasnije odustala od planova, oslobađajući kripto trgovce od 7% PDV-a na ovlaštene zamjene nekoliko mjeseci kasnije.

Lokalni regulatori su takođe radili na implementaciji kriptovaluta prošle godine, a tajlandska Komisija za vrijednosne papire i berzu zabranila je korištenje kriptovaluta za plaćanja u martu 2022.

Vijest dolazi dok tajlandski SEC-a koji nastavlja raditi na strožijim kripto propisima kako bi zaštitio investitore. U januaru 2023. finansijski regulator je uveo nova pravila za usluge čuvanja kriptovaluta, zahtijevajući od svih čuvara kriptovaluta da imaju plan za nepredviđene situacije u slučaju nepredviđenih događaja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.