THAILAND-RELIGION-TOURISM

Tajland zabranjuje kripto kao sredstvo plaćanja ali ne i trgovinu kriptovalutama

 Tajlandski SEC je naglasio da samo zabranjuje korištenje kriptovaluta za plaćanja i da ne zabranjuje trgovinu kriptovalutama i digitalnu imovinu.

Tajlandska komisija za sigurnost i razmjenu saopštila je u srijedu da će zabraniti korištenje kriptovaluta kao sredstva plaćanja od 1. aprila.

Regulator je kao razlog zabrane naveo zabrinutost zbog pranja novca i nemogućnost centralne banke da se uključi i pruži pomoć.

Tajlandski SEC je naglasio da se ne radi o zabrani trgovanja kriptovalutama i digitalnom imovinom, koja je postala popularnija među lokalnim stanovništvom u posljednje dvije godine, već samo o zabrani korištenja kriptovaluta za plaćanja.

U januaru su tajlandske vlasti najavile plan za regulisanje plaćanja digitalne imovine u zemlji.

U najnovijem saopštenju, tajlandski SEC je rekao da digitalna imovina ne pruža poboljšanu efikasnost tržištu plaćanja zbog njihove volatilnosti i visokih naknada za transakcije.

Prošle godine, mnogi domaći investitori za nekretnine gledali su na kriptovalute kao na način da revitaliziraju interes za kondominijumsko tržište u zemlji koje je uglavnom usmjereno na strance.

Tajlandske vlasti objavile su početkom marta da će trgovina kriptovalutama na berzama koje je odobrila vlada biti izuzeta od 7% poreza na dodanu vrijednost (PDV) do 2023. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.