bitkub thai

Kripto berza Bitkub osumnjičena je od strane tajlandskog SEC-a za pranje novca

2022. se pokazala kao regulatorna katastrofa za najveću tajlandsku kripto berzu jer se suočila sa višestrukim prinudnim radnjama i kaznama vrijednim stotinama hiljada dolara.

Najveća tajlandska kripto berza Bitkub našla se pod nadzorom regulatora od strane Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) u zemlji zbog falsifikovanja i stvaranja vještačkog obima trgovanja na svojoj platformi.
Tajlandski SEC je naložio pravni postupak protiv kripto berze i dve osobe koje su navele da je kripto platforma bila uključena u trgovinu pranja, proces u kojem investitori kupuju i prodaju istu imovinu u isto vreme kako bi manipulisali tržištem naduvavanjem obima.

Najnovija mjera izvršenja protiv vodeće tajlandske kripto berze bila bi druga kazna za kripto berzu u roku od tri mjeseca. Predsjednik Bitkub Capital Group Holdings-a Sakolkorn Sakavee kažnjen je sa 216.000 dolara i zabranjen mu je obavljanje menadžerske uloge u firmi godinu dana ranije u julu ove godine.

Prema zvaničnom saopštenju SEC-a od 27. septembra, regulatorno tijelo je podnijelo tužbu protiv kripto berze i dve osobe, tražeći građansku kaznu i troškove od oko 634.000 dolara i šestomjesečnu zabranu trgovanja za ovaj dvojac.

Bitkub je među vodećim kripto berzama na Tajlandu, sa milionskim obimom trgovanja dnevno. Međutim, kripto berza je takođe bila na udaru regulatornih mjera u poslednjih nekoliko meseci. Glavni tehnički službenik berze Samret Wajanasathian kažnjen je krajem avgusta sa 8.530.383 bahta (234.000 dolara) zbog optužbi za trgovinu insajderima.

Kripto berza se takođe suočila sa velikim neuspjehom prošlog mjeseca kada je najstarija tajlandska banka Siam Commercial Bank odustala od svojih planova finansiranja od oko 500 miliona dolara.

Tajland je nekada bio viđen kao jedna od najprogresivnijih nacija na svijetu, zahvaljujući regulisanom kripto tržištu i poreskim olakšicama za trgovce kriptovalutama. Međutim, nekoliko vodećih kripto berzi s vremena na vrijeme suočavalo se s regulatornim izazovima i izazovima usklađenosti u zemlji. Čak su se i kompanije poput Binancea i Huobija borile s poštovanjem propisa.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.