Bidenov budžet predlaže porez od 30% na korištenje električne energije za rudarenje kriptovaluta

Porez bi se postepeno uvodio po stopi od 10% godišnje tokom tri godine i pokrivao bi električnu energiju proizvedenu iz izvora iz mreže i van mreže.

Američki rudari kriptovaluta na kraju bi mogli biti podvrgnuti porezu od 30% na troškove električne energije prema prijedlogu budžeta predsjednika Joea Bidena koji ima za cilj “smanjenje aktivnosti rudarenja”.

U dokumentu Ministarstva financija s obrazloženjem dopunskog budžeta objavljenom 9. marta navodi se da će svaka firma koja koristi resurse – bilo da su u vlasništvu ili pod zakupom – biti “podložna akcizi koja iznosi 30% troškova električne energije koja se koristi u rudarenju digitalne imovine”.

biden

Predloženo je da se porez uvede nakon 31. decembra, postepeno u periodu od tri godine po stopi od 10% godišnje, da bi do treće godine dostigao maksimalnu poresku stopu od 30%.

Crypto rudari bi imali zahtjeve za izvještavanje o “količini i vrsti utrošene električne energije, kao i vrijednosti te električne energije”.

Crypto rudari koji svoje potrebe za električnom energijom nabavljaju izvan mreže i dalje bi bili podložni porezu i od njih bi se zahtijevalo da procijene troškove električne energije koje proizvede bilo koja „elektrana za proizvodnju električne energije“.

U svom obrazloženju za porez, Trezor je tvrdio da potrošnja energije u operacijama rudarenja kriptovaluta “ima negativne efekte na okoliš”, povećava cijene za one koji dijele mrežu s operacijama i stvara “neizvjesnost i rizike za lokalne komunalne kompanije i zajednice”.

“Akciza na korištenje električne energije od strane rudara digitalne imovine mogla bi smanjiti rudarske aktivnosti zajedno s povezanim uticajima na okoliš i drugim štetama.”

U izjavi od 9. marta, Bijela kuća je takođe potvrdila izvještaje da želi okončati poresku strategiju za kripto transakcije za koje procjenjuje da će prikupiti 24 milijarde dolara.

Trenutna pravila dozvoljavaju kripto investitorima da prodaju digitalnu imovinu uz gubitak u poreske svrhe – ono što je poznato kao prikupljanje poreskih gubitaka – a zatim odmah otkupe te kriptovalute.

Nova pravila bi uskladila pravila o porezu na trgovinu kriptovalutama s dionicama, gdje takva praksa nije dozvoljena prema pravilima prodaje.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.