ny state assembly

Skupština države New York usvojila je zabranu novih BTC rudnika koji ne koriste zelenu energiju

Nacrt će sada biti izveden sa podrškom Državnom senatu za usvajanje prije konačnog potpisivanja zakona od strane guvernera Hochula.

Skupština države New York usvojila je u utorak kasno uveče, nacrt zakona kojim se zabranjuje dvogodišnja zabrana svih objekata za rudarenje kriptovaluta s dokazom o radu (PoW) u državi koji koriste gorivo na bazi ugljika za pogon svojih operacija.

Nacrt zakona, koji je sponzorisala Anna Kelles, ne samo da je nametnula dvogodišnju zabranu odobrenja bilo kojeg novog rudnika bitcoina, već bi predloženi moratorijum takođe spriječio obnavljanje dozvola izdatih postojećim rudarima kriptovaluta PoW koji koriste energiju iz izvora ugljika ako žele povećati količinu potrošene električne energije.

Prijedlog zakona je prikupio potrebnu podršku za usvajanje, sa 95 za i 52 protiv, a sada će ga iznijeti senator Kevin Parker na glasanje u Državnom Senatu. Ako bude uspješan, onda će biti dostavljen guverneru Kathy Hochul, koja može staviti veto na zakon ili ga potpisati kao zakon.

ny state assembly 1

Odjeljenje za očuvanje životne sredine (DEC) bi prema zakonu imalo zadatak da pripremi “generičku izjavu o uticaju na životnu sredinu” za broj, lociranje i procjenu potrošnje energije i emisije gasova staklene bašte i njihov uticaj na javno zdravlje.

Grupa za zagovaranje industrije kriptovaluta, Udruženje Blockchain, ranije je pozvalo “pro-tech, pro-inovation, pro-crypto” stanovnike New Yorka da se suprotstave zakonu, za koji tvrde da je rezultirao hiljadama poruka zakonodavcima.

Udruženje je saopštilo da je oko tri sata debate o nacrtu, demonstrirajući ono što vjeruju da je “veće protivljenje zabrani rudarstva nego što su predlagači vjerovali”. U tvitu u srijedu, tim je rekao da će svoju energiju usmjeriti na Senat New Yorka kako bi opovrgao ono što on naziva “zakonom protiv tehnologije”.

Predložene zabrane kriptovaluta koje dokazuju rad na ekološkim osnovama postaju sve češće. Sličan prijedlog nazvan Zakon o tržištima kripto imovine (MiCA) za dlaku je prošao u Evropskom parlamentu krajem marta, pri čemu su tamošnji zakonodavci čak razmatrali zabranu trgovanja bitcoinima kako bi nametnuli predloženu zabranu rudarenja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.