Regulatori i čelnici industrije reaguju na Bidenovu izvršnu naredbu o kriptu

 “Vrata kreatora politike su širom otvorena, ovo je sada nacionalni razgovor u SAD-u”, rekao je izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire.

Joe Biden potpisao je svoju 82. izvršnu naredbu otkako je položio zakletvu u januaru 2021., direktno se bavi regulatornim okvirom za digitalnu imovinu u rijetkom trenutku za predsjednika SAD-a.

U najavi od srijede, Bijela kuća je rekla da izvršna naredba predsjednika Bidena zahtijeva od vladinih agencija da istraže potencijalno uvođenje digitalne valute središnje banke Sjedinjenih Država, kao i da koordiniraju i konsoliduju politiku nacionalnog okvira za kriptovalute. Mnogi mediji su ranije izvijestili da je američki predsjednik prvobitno planirao da potpiše izvršnu naredbu u februaru, što je događaj koji je vjerovatno odgođen nakon ruskih vojnih akcija u Ukrajini.

Reakcija mnogih lidera u industriji uporedila je izvršnu naredbu sa regulatornom mogućnošću – Bajden je rijetko govorio direktno o kripto i blockchainu tokom svog mandata. Izvještaji sugerišu da je situacija s Rusijom koja potencijalno koristi digitalnu valutu za izbjegavanje američkih sankcija možda doprinijela tome da američki predsjednik ne čeka duže. U izvršnoj naredbi se tri puta pominju rizici zaobilaženja sankcija, stav koji su ponovili direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Brian Deese i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan:

“Pristup iznijet u E.O. ojačat će američko vodstvo u globalnom finansijskom sistemu i zaštititi dugoročnu efikasnost kritičnih nacionalnih sigurnosnih alata kao što su sankcije i okviri protiv pranja novca.”

Zakonodavci i regulatori brzo su se uključili u izvršnu naredbu. Ministarka finansija Janet Yellen, koja je možda prerano objavila svoju izjavu o tom pitanju, rekla je da bi izvršna naredba mogla “rezultirati značajnim koristima za naciju, potrošače i kompanije” u podršci inovacijama uz rješavanje rizika industrije. Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, koja je često povezivala kriptovalute s nedozvoljenim radnjama, rekla je da je Biden “u pravu kada je skrenuo pažnju na rizike kriptovaluta”, dodajući da su američkoj vladi potrebna “jaka pravila prije nego što bude prekasno”.

“Iako se slažem s predsjednikovom željom da se bori protiv pranja novca i odbrani američku nacionalnu sigurnost, mislim da u njegovoj izvršnoj naredbi nedostaje činjenica da se ogromna većina korisnika digitalne imovine pridržava zakona i pokušava da naš finansijski sistem učini boljim”, rekao je Wyoming Senatorica Cynthia Lummis, Bitcoin (BTC) HODLer koja je zauzela pro-kripto stav po pitanju mnogih zakona. “Potrebna su nam promišljena pravila oko stabilnih coin-a, i iako i dalje nisam uvjerena u potrebu za digitalnom valutom centralne banke, nastavit ću pomno pratiti rad Federalnih rezervi u ovoj oblasti.”

Crypto Council for Innovation (Kripto Vijeće za Inovacije), koalicija kripto firmi prvobitno formirana u aprilu 2021. koja uključuje velike berze uključujući Coinbase i Gemini, opisao je izvršnu naredbu kao da ima „holistički i informisani“ pristup kriptovalutama. Grupa je dodala da će to vjerovatno dovesti do regulatorne jasnoće, odgovorne finansijske inovacije i inkluzivnije ekonomije.

“Radujemo se što ćemo raditi u partnerstvu s regulatorima i kreatorima politike u narednim mjesecima kako bismo razvili pametne politike koje jačaju američku poziciju kao globalnog lidera kripto inovacija”, rekao je CCI. “Saradnja je ključna.”

biden 1

Jeremy Allaire, suosnivač i izvršni direktor kompanije Circle za kripto plaćanja, dodao je:

“Za nas u kripto zajednici, IMHO ovaj E.O. treba posmatrati kao najveću priliku za saradnju sa kreatorima politike o pitanjima koja su bitna.  Vrata kreatora politike su ŠIROM OTVORENA, ovo je sada NACIONALNI razgovor u SAD.”

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.