bitmex

Suosnivač BitMEX-a Arthur Hayes predlaže stabilni coin baziran na Bitcoinu

Predložena stabilna valuta, Satoshi Nakamoto Dollar, ima za cilj da bude potpuno oslobođena bilo kakvog kretanja američkog dolara za koje su potrebne bankarske usluge.

Dok regulatori Sjedinjenih Država sve više istražuju stabilne coine, zajednica nastavlja da nudi nove ideje za stabilne coine neovisne o američkom dolaru.

Arthur Hayes, suosnivač i bivši izvršni direktor BitMEX berze kriptovaluta, predložio je stvaranje novog stabilnog coina čija je vrijednost vezana za sumu od 1 dolar bitkoina i jednu inverznu trajnu zamjenu BTC-a za dolar. On je izložio ideju potencijalnog Satoshi Nakamoto Dollar-a (NUSD), ili NakaDollar-a.

Za razliku od velikih stabilnih kovanica vezanih za američke dolare, kao što su Tether (USDT) i USD Coin, predloženi NakaDollar neće ovisiti o bilo kakvim rezervama u USD, već isključivo o berzama derivata koje navode likvidne inverzne trajne zamjene, rekao je Hayes.

Predloženi stabilcoin bi se eksplicitno zasnivao na skupu kratkih BTC pozicija i inverznih trajnih zamjena u USD, održavajući svoju vezu 1:1 za američki dolar putem matematičkih transakcija između nove decentralizovane autonomne organizacije (DAO) — NakaDAO — ovlaštenih učesnika i berzi.

Proces kreiranja stabilnog novca NakaDollar bit će potpuno oslobođen bilo kakvog kretanja dolara za koje su potrebne usluge banaka, naveo je Hayes. I dalje je napomenuo da predloženi NUSD stablecoin neće biti decentralizovan, dodajući:

“Tačke neuspjeha u NakaDollar rješenju bile bi centralizovane razmjene kripto derivata. Isključio sam decentralizovane berze derivata jer one nisu ni blizu likvidne kao njihove centralizovane berze”

Vijest dolazi u vrijeme kada vlasnik Silvergate banke, velike banke fokusirane na kriptovalute u Sjedinjenim Državama, zatvara operacije i likvidira poslovanje usred tekućeg pada tržišta. Do zatvaranja je došlo brzo nakon što je njujorško odjeljenje za finansijske usluge iznenada naredilo Paxos Trust Company da zaustavi izdavanje Binance USD, jednog od najvećih stabilnih coin-a vezanih za američki dolar na ovom tržištu. Kao što je ranije objavljeno, Paxos je držao depozite u nekoliko banaka, uključujući Silvergate i Signature.

Hayes nije usamljen u razmatranju stabilnih kovanica neovisnih o USD usred stalnog pritiska regulatora. U februaru je izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao sugerisao da će industrija kriptovaluta vjerovatno preći na druge fiat valute kao osnovu za stabilne coine, uključujući euro, jen ili singapurske dolare.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.