bijela kuca

Bijela kuća je ‘svjesna situacije’ u Silvergateu

Glasnogovornica je rekla da neće posebno komentarisati Silvergate, ali će Bijela kuća aktivno pratiti situaciju s kripto bankom.

“Proteklih sedmica bankarski regulatori objavili su smjernice o tome kako se banke trebaju zaštititi od rizika povezanih s kriptom”, rekla je ona, dodajući da:

“Ovo je predsjednik koji je više puta pozivao Kongres da preduzme mjere kako bi zaštitio „svakodnevne“ Amerikance od rizika koji predstavljaju digitalna sredstva i on će to nastaviti činiti. Nećemo razgovarati s ovom konkretnom kompanijom kao što nismo razgovarali s drugim kompanijama za kriptovalute, ali ćemo nastaviti da pratimo izvještaje.”

Silvergate, poznat kao “kripto banka”, bio je ključni bankarski partner brojnim velikim kripto kompanijama i projektima.

Međutim, neizvjesnost oko solventnosti banke počela je da se širi početkom marta, nakon što je Silvergate odgodio podnošenje svog godišnjeg izvještaja o 10-K za dvije sedmice. 10-K izvještaj je zakonski obavezan dokument koji pruža sveobuhvatan pregled poslovanja i finansijskog stanja kompanije.

Nakon te vijesti, Coinbase je 2. marta objavio da je prekinuo partnerstvo sa Silvergateom, jer je kripto berza aludirala na zabrinutost zbog istrage Ministarstva pravde o firmi zbog umiješanosti u kolaps FTX-a.

U Coinbase-u sva sredstva klijenata i dalje su sigurna, pristupačna i dostupna.

U svjetlu nedavnih događaja i iz obilja opreza, Coinbase više ne prihvata niti pokreće plaćanja prema ili sa Silvergatea.

— Coinbase (@coinbase) 2. marta 2023

Nekoliko kripto teškaša odmah je slijedilo njihov primjer ili prekinuvši veze ili se distancirajući od banke, uključujući Circle, Paxos, Bitstamp, Galaxy, MicroStrategy i Tether, da spomenemo samo neke.

Dana 4. marta, Silvergate je takođe objavio da gasi svoju mrežu za plaćanje digitalne imovine Silvergate Exchange Network zbog zabrinutosti “zasnovanih na riziku”, što je izazvalo daljnju neizvjesnost u pogledu finansijskih podataka kompanije.

Kao rezultat toga, Silvergateova cijena dionica (SI) je pala za otprilike 60% od 1. marta, dok je ukupna kombinovana tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala za oko 5,5% na 1,072 biliona dolara u istom vremenskom periodu.

U razgovoru za CNBC u 6. marta Noelle Acheson, autorka biltena Crypto is Macro Now, sugerisala je da bi, ako bi Silverbank podnijela zahtjev za bankrot, to regulatorima dalo daleko veći izgovor za suzbijanje kriptovaluta nego prije, s obzirom na veze banke s tradicionalnim finansijama.

“Do sada smo mogli reći da su posljedice svega što se dogodilo prošle godine bile ograničene unutar kripto industrije – bolne, ali ograničene”, rekao je Acheson, dodajući:

„Ako Silvergate propadne, regulatori će moći da kažu ‘aha, sistemski rizik, rekli smo vam.’ To će im dati još više “municije” da krenu na kriptovalute i povećaće njihovo gušenje fiat pristupom za kripto biznise.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.