kripto advokati

Kripto advokati će biti veoma traženi kako pritisak regulatora bude dostizao tačku ključanja

Komercijalni pravnici sa solidnim poznavanjem blockchaina i kripto tehnologije biće posebno traženi.

Advokati koji poznaju kriptovalute imaće sve važniju ulogu u Web3 firmama – posebno kako se industrija priprema za regulatorne turbulencije nakon pada FTX-a, vjeruju dva pravna akademika.

Profesor Pravnog fakulteta u Bostonu i glavni službenik za saglasnost na kripto berzi Bitstamp, Thomas Hook, izjavio je da će Web3 advokati uskoro postati „poslovni diferencijatori“ jer će biti suočeni s teškim zadatkom kako pomoći firmama da se snađu kroz pravne i regulatorne nesigurnosti.

Ovo će u konačnici odrediti koliko brzo firme mogu svoje proizvode i usluge plasirati na tržište, objasnio je Hook:

„S obzirom na nedostatak jasnoće u mnogim propisima i složenost materije, Web3 kompanijama će i dalje biti potrebni pravni predstavnici i predstavnici za usaglašenost da im pomognu. Ovakvi tipovi pojedinaca postaju poslovni diferencijatori jer mogu pomoći ili ometati biznis da brzo izađe na tržište na zakonit i usklađen način.”

„Bez njih, kompanije bi se mogle suočiti sa neuspesima jer regulatori žele da kontrolišu ovu industriju“, dodao je Hook.

Viši naučni saradnik dr. Aaron Lane iz RMIT-ovog Blockchain Innovation Hub-a rekao je da bi u trenutnom okruženju Web3 kompanije trebale igrati na sigurno i pribjegavati pravnim savjetima tamo gdje je to prikladno.

„Preduzetnici su navikli da donose odluke u uslovima ekonomske neizvjesnosti, ali nisu tako dobri u poslovanju u uslovima pravne neizvjesnosti.”

Lane je objasnio da brz tempo inovacija zasnovanih na blockchain-u, kao i preko 50 nezavisnih zakona o digitalnoj imovini koji su nedavno uvedeni u Kongres Sjedinjenih Država, dodatno ilustruju potrebu.

On vjeruje da će neki od najboljih Web3 advokata dolaziti iz sektora privrednog prava, koji je “ključna” osnova za advokate u kripto polju.

“Dobar Web3 advokat će biti dobar komercijalni advokat. Najbolji Web3 advokati u ovoj oblasti danas su započeli kao komercijalni advokati ove ili one vrste i očekujem da će ta osnova i dalje biti ključna.”

„Znanje o tehnologijama koje čine Web3 “gomilu” će biti sve traženije u narednoj deceniji“, međutim, Lane je naglasio.

Za sada, međutim, sektor ostaje “samo niša”, prema osnivaču CryptoRecruit Neilu Dundonu.

Lane je dodao da veći dio pravnog zastupanja za Web3 firme nude vanjski savjetnici umjesto internih advokata, koji su više specijalizovani za slučajeve koji se odnose na finansijske usluge i zakone o vrijednosnim papirima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.