Binance web3

Binance prikuplja 500 miliona dolara za ulaganje u ‘Web3’ dok kripto klizi ka medvjeđem tržištu

Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta, pokreće vlastiti fond rizičnog kapitala.

Poduzetnički ogranak kompanije, Binance Labs, rekao je u srijedu da je prikupio 500 miliona dolara za svoj debitantski start-up fond, osiguravajući podršku kompanija rizičnog kapitala DST Global i Breyer Capital, kao i neimenovanih porodičnih kancelarija i korporacija. To dolazi nakon što je Andreessen Horowitz prošle sedmice najavio veliki fond od 4,5 milijardi dolara za ulaganje u kripto start-up.

Binance Labs planira iskoristiti kapital za ulaganje u kompanije koje grade “Web3”. Iako je još uvijek loše definisan pojam, Web3 se labavo odnosi na hipotetičku buduću iteraciju interneta koja je decentraliziranija od današnjih online platformi i uključuje blockchain, zajedničke digitalne knjige iza većine glavnih kriptovaluta.

Lansiranje novog Binanceovog fonda stiže u trenutku kada su bitcoin i druge digitalne valute naglo pale. Bitcoin je pao za više od 50% otkako je u novembru dostigao najviši nivo od skoro 69.000 dolara. To je uzelo danak javnim kripto kompanijama kao što je Coinbase, čije su dionice pale za 69% od početka 2022. Investitori se plaše da će se pad prenijeti na privatna kripto start-up preduzeća.

Dok početne vrijednosti od milijardu dolara ili više „malo usporavaju“, nema „trenutnog uticaja na privatna tržišta u ranoj fazi“, rekao je za CNBC Ken Li, izvršni direktor ulaganja, spajanja i preuzimanja Binance Labsa.

Binance Labs se nada da će iskoristiti nedavni pad digitalne imovine kako bi pronašao osnivače koji grade ono što vidi kao sljedeću veliku stvar u tehnologiji. Njegova ulaganja će biti podijeljena na pre-seed, ranu fazu i kapital rasta, a fond će ulagati u tokene kao i u dionice.

“Tražimo projekte s potencijalom da potaknemo rast Web3 ekosistema,” rekao je Li. Takvi projekti mogu uključivati ​​infrastrukturu, nezamjenjive tokene i decentralizovane autonomne organizacije. Binance procjenjuje da trenutno ima oko 300.000 do 500.000 aktivnih Web3 programera, što je broj za koji se nada da će “znatno porasti”.

Binance je u protekloj godini napravio niz visokoprofilnih ulaganja u kapital. Ovo je prvi put da je kompanija formalno podigla VC fond uz finansiranje od strane vanjskih investitora.

Investicioni portfolio Binance Labs-a uključuje časopis za poslovne vijesti Forbes i Sky Mavis, kompaniju koja stoji iza popularne igrice za tokene koja se zove Axie Infinity. Bio je i investitor u Terraform Labs, start-up sa sjedištem u Singapuru koji stoji iza propalog stabilcoin projekta Terra.

Binance Labs “uvijek obraća pažnju i ima snažno uvjerenje u svoju strategiju ulaganja”, rekao je Li. „Znamo da ulaganje u ranim fazama uključuje rizike“, dodao je. “Industrija je još mlada, a tada je bila mlađa.”

Binance takođe planira preuzeti udio od 500 miliona dolara u Twitteru kako bi podržao ponudu Elona Muska za preuzimanje usluge društvenih medija, što je potez za koji se firma nada da će pojačati njen cilj „uobličavanja društvenih medija i Web3“.

Osnovan 2017. od strane kinesko-kanadskog preduzetnika Changpeng Zhaoa, Binance je najveća svjetska mjenjačnica digitalnih valuta. Prema podacima CryptoCompare-a, kompanija je upravljala prometom od 490 milijardi dolara u martu.

U intervjuu za CNBC ranije ove godine, Zhao je rekao da Binance ima “milijarde spremne za ulaganje” u Web3. Trend je naišao sa skepticizmom nekih značajnih ličnosti u tehnologiji, uključujući Muska i suosnivača Twittera Jacka Dorseya. Zhao je rekao da vjeruje u koncept, ali da će biti potrebno vrijeme da se on ostvari.

„Kako će se tačno formirati, kako tačno izgleda Web3, koja kompanija, koji projekti – niko ne zna“, rekao je.

“Prije početka Facebooka to niko nije mogao predvidjeti”, dodao je Zhao. “Moraćemo sačekati da vidimo šta će ispasti.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.