france

Francuska postaje prva velika evropska država koja je dala regulatorno odobrenje kripto gigantu Binance

Binance je dobio odobrenje regulatora da upravlja svojom mjenjačnicom kriptovaluta u Francuskoj.

Kompanija je sada navedena kao registrovani provajder usluga digitalne imovine od strane francuskog čuvara berze AMF, što joj omogućava da nudi usluge trgovanja i starateljstva za bitcoin i druge kriptovalute.

Binance je najveća kripto berza na svijetu. Prema podacima CoinGecko-a, kompanija upravlja obimom spot trgovanja sa više od 14 milijardi dolara i skoro 50 milijardi dolara u količini derivata u jednom danu.

Taj potez čini Francusku prvom velikom evropskom nacijom koja je Binanceu dala zeleno svjetlo. Kompaniju u Litvaniji nadziru državni regulatori za borbu protiv pranja novca, a takođe traži registraciju kod švedske finansijske službe.

Binance nema službeno sjedište i jednom se ponosio ovom činjenicom. Ali kompanija sada nastoji da se pomiri s regulatorima nakon prošlogodišnje reakcije vlasti u brojnim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju i Singapur. Changpeng Zhao, izvršni direktor i osnivač Binancea, rekao je prošlog mjeseca za CNBC da kompanija planira uspostaviti svoju evropsku bazu u Parizu.

Zhao je održao glavnu riječ na događaju u kripto industriji u Parizu prošlog mjeseca kako bi predstavio novi akceleratorski program za takozvani “Web3” start-up. Kompanija se takođe obavezala da će investirati 100 miliona evra (105 miliona dolara) u ovu zemlju.

Binanceov milijarder, izvršni direktor opisao je Francusku kao “veoma progresivnu” u usvajanju kriptovaluta.

“U našoj interakciji s njima, oni su daleko napredniji u svom razumijevanju, a takođe su mnogo progresivniji i u svojim stavovima”, rekao je za CNBC

Francuska je veoma strog regulator. Ali oni imaju napredno razumijevanje za to.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.