france-crypto

Francuska testira kripto imovinu serijama državnih obveznica

Digitalna valuta koju je izdala centralna banka korištena je u desetomjesečnom probnom periodu sa velikim bankama i uredom za javni dug.

Francuska je koristila digitalnu imovinu i tehnologiju blockchaina u seriji transakcija obveznicama, označavajući jedno od do sada najznačajnijih ispitivanja kriptovaluta na vodećem etabliranom tržištu.

Konzorcijum najvećih francuskih učesnika na finansijskom tržištu koristio je digitalnu valutu koju je izdala Banque de France u okviru desetomjesečnog eksperimenta na tržištu zemljinog duga .

Suđenje je vodio depozitar hartija od vrijednosti Euroclear i uključivao je mnoge najveće francuske banke, kao i francusku kancelariju za javni dug i centralnu banku, a koristio je sistem koji je razvio američki IBM.

Pilot je bio dio šeme koju je naručila Banque de France u martu prošle godine da se istraži kako bi se digitalne valute izdate od strane centralnih banaka razmjenjivale i namirivale da su pretvorene u tokene, a poslovi su evidentirani na digitalnoj knjizi. Obično se poslovi usaglašavaju između stranaka, evidentiraju i imovina se prenosi na jedno tijelo, kao što je centralna banka ili onaj ko depozituje hartije od vrijednosti.

To se dešava kada globalni regulatori pozivaju centralne banke da se suoče sa rastom kripto imovine. Kreatori politike zabrinuti su da bi inicijative privatnog sektora oko plaćanja i izdavanja kriptovaluta mogle dovesti do toga da centralne banke izgube kontrolu nad monetarnom politikom.

Konzorcijum je uključivao BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, HSBC, and Société Générale. Grupe su trgovale državnim obveznicama kao „token“ hartijama od vrijednosti i izmirile ih kriptovalutama koje je obezbjedila centralna banka.

Projekat je testirao korisnost valute centralne banke u nizu svakodnevnih aktivnosti, kao što je izdavanje kupona za plaćanje, izdavanje novih obveznica i njihovo korištenje u ugovorima o ponovnoj kupovini. Eksperiment je sproveo skoro 500 instrukcija i na primarnom i na sekundarnom tržištu. Euroclear je odbio da otkrije vrijednost trgovanja.

„Zajedno smo uspješno uspjeli da izmjerimo inherentne prednosti ove tehnologije, zaključivši da digitalne valute centralne banke mogu bezbjedno i sigurno da namire novac centralne banke“, rekla je Isabelle Delorme, zamjenica izvršnog direktora Euroclear France.

Kreator politike veterana Benoît Cœuré upozorio je prošlog mjeseca centralne banke da brže djeluju na razvoju službene digitalne imovine jer su nove tehnologije, poput decentralizovanog finansiranja, predstavljale prijetnju depozitarnim institucijama i posrednicima, poput banaka i depozitara. Ali napori centralnih banaka da stvore digitalne valute su neujednačeni.

Dok su Kina, Švedska i Bahami u poodmakloj fazi, vodeći kreatori politike u Evropi i SAD-a, obavezali su se samo da će istražiti mogućnost pokretanja svojih valuta.

„Brzo se krećemo ka temeljnim promjenama infrastrukture tržišta nakon trgovine“, rekao je Soren Mortensen, globalni direktor finansijskih tržišta u IBM-u.

„Ovaj projekat je nadišao prethodne blockchain inicijative jer je uspješno testirao većinu centralnih depozitarnih hartija od vrijednosti i procese u centralnoj banci, dok je u isto vrijeme eliminisao trenutne privremene korake poput pomirenja između tržišnih posrednika“, dodao je on.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.