fb-novi

Oštra reakcija senatora, na Zuckerbergov kripto novčanik Novi

Facebook je konačno lansirao svoj kripto novčanik Novi, ali su ga odmah upozorili Elizabeth Warren i drugi senatori.

Ukratko

⦁ Senatorka Warren i četiri njene kolege, napali su Marka Zuckerberga zbog lansiranja novčanika.
⦁ Lansiranje novčanika nije uključivalo Diem, dugo odlaganu kriptovalutu Facebooka.

Nekoliko sati nakon što je Facebook jutros pušten u rad, sa svojim digitalnim novčanikom Novi, senatorka Elizabeth Warren (D-MA) i još četiri senatora iz njene stranke, uputili su upozorenje na izvršnog direktora kompanije Marka Zuckerberga, tražeći da odmah prekine program.

Novi je jutros pokrenuo pilot projekat u SAD-u i Gvatemali, omogućavajući tamošnjim korisnicima da odmah i bez naknade kupuju i trguju Paxos dolarima (USDP). Coinbase pruža usluge kripto čuvanja prema novom novčaniku Novi i zadržaće sva sredstva uključena u program.

Značajno je navesti da Novi ne uključuje Facebook-ovu dugo očekivanu kriptovalutu Diem. Čini se da ovo nije umirilo grupu senatora, među kojima su i Brian Schatz (D-HI), Sherrod Brown (D-OH), Richard Blumenthal (D-CT) i Tina Smith (D-MN).

„Ne može se vjerovati Facebooku, da upravlja platnim sistemom ili digitalnom valutom kada se njegova postojeća sposobnost upravljanja rizicima i zaštitom potrošača pokazala potpuno nedovoljnom“, naveli su u pismu.

Putovanje Facebooka do lansiranja novčanika i stabilnog kovanog novca, bilo je teško. Niz burnih kongresnih saslušanja 2019. skoro je zaustavilo projekat, koji se prvobitno zvao Libra. Na kraju je mnoštvo ključnih partnera ispalo iz Udruženja Libra. Libra je promijenila ime u Diem, a Facebook novčanik Calibra je promijenio ime u Novi.
Međutim, Facebook je jutros jasno stavio do znanja da je današnje lansiranje Novi novčanika, ključni prvi korak, na putu uvođenja Diema: „Namjeravamo da migriramo Novi na platnu mrežu Diem, kada dobije regulatorno odobrenje.“

Drugo je pitanje da li će 2021. godina pružiti povoljniju klimu za Facebook-ove kripto ambicije. Saslušanja o Libra tokenu 2019.  godine, uslijedila su nakon katastrofalnog skandala u Cambridge Analitici na Facebooku; današnja blistava opomena vjerovatno je izvedena bombastičnim svjedočenjem uzbunjivača Facebooka, Frensis Haugen, pred Komitetom za trgovinu Senata, prije samo nekoliko sedmica.

Senatori su zahtijevali da Facebook odmah napusti Novi i odustane od svih budućih planova za oslobađanje Diema. „Uvijek i ponovo“, napisali su, „Facebook je donosio svjesne poslovne odluke da nastavi sa akcijama koje su nanijele štetu njegovim korisnicima i širem društvu.“

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.