web 3 gaming

Web3 igre u trećem svijetu: Axie olakšava milijarde

Prateći kvantitativne podatke o Axie Infinityju koji generiše milijarde dolara u obimu transakcija.

Istraživački odjel platforme za blockchain analitiku, Nansen, objavio je sveobuhvatan vodič za popularnu igru ​​za zaradu Axie Infinity, izračunavajući kvantitativne uvide kao što je da 2,8 miliona jedinstvenih adresa trenutno drži 11,1 milion Axies-a, uz to da 97% tih korisnika ima najmanje tri Axie nepromjenjiva tokena ili NFT.

Axie Infinity je igra za zaradu koja je konstruisana oko kolekcije i interakcije sa digitalnim avatarima kućnih ljubimaca pod nazivom Axies. Napravljena od strane vijetnamskog gejming studija Sky Mavis u martu 2018. godine, igra je postala kulturno istaknuta tokom 2019. nakon pojave priča u kojima su igrači iz zemalja trećeg svijeta, kao što su Venecuela i Filipini, zarađivali puno radno vrijeme od Axieove izvorne kripto imovine: Smooth Love Potion (SLP) i Axie Infinity (AXS).

U maju 2021., 22-godišnji John Aaron Ramos, prepoznat kao Magnus TV u zajednici igara, objavio je da ga je Axie Infinity ovlastio da obavi dvije unosne kupovine nekretnina na Filipinima.

Nansenov izvještaj prati trend drugih javnih procjena Axie-a, uglavnom se fokusirajući na prednosti ovjerenog vlasništva nad imovinom u igrici, mogućnosti trgovanja na sekundarnom tržištu, decentralizovano upravljanje, kao i predstojeći potencijal interoperabilnosti između igara.

Što se tiče decentralizacije, suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin bio je neslavno inspirisan da nastavi s tehnologijom nakon uznemirujućeg iskustva na World of Warcraft, igrici koja je prethodno bila u vlasništvu Activision Blizzarda prije nego što ih je Microsoft kupio za 69 milijardi dolara u januaru.

Buterin je izjavio da je “Blizzard uklonio komponentu štete iz čarolije života mog voljenog Warlocka.” Drugim riječima, Blizzard je implementirao nadogradnju koja je ponovo kalibrirala dinamiku snage određenih likova i oružja, i stoga je Buterin postao ono što je na gaming sceni poznato kao ‘nerfed’.

Prevalencija ovakvih incidenata u široj gejmerskoj zajednici razotkrila je oslanjanje na centralizovane servere, i zauzvrat, postala tačka iz koje se mogu pokretati nove inovacije.

Infografika iz Nansenovog izvještaja vizualizira predloženi utjecaj integracije NFT-a u ekosisteme igara, signalizirajući prelaz sa tradicionalnog linearnog modela odozgo prema dolje, na kružni koji promoviše DAO mehanizam kojim upravljaju korisnici koji igračima daje samouvjerenost u njihovoj potrazi za zabavom.

axie 1

U nedavnom pokušaju da se pobiju kritike upućene studijima za igrice koji usvajaju i integrišu NFT, suosnivač popularne platforme za striming Twitch, Justin Kan, tvrdio je da igrači treba da prihvate pojavu blockchaina, raspršujući strah od jedinstvenosti igara i uticaja na životnu sredinu, između ostalog. , su nepremostive prepreke za industriju da prevaziđe, ili je možda vjerojatnije da pronađe konsenzus o njima.

axie 2

Uzimajući u obzir otkrića podataka da je Axie Infinity ostvario prihod od 1,3 milijarde dolara i 4 milijarde dolara u obimu transakcija tokom prošle godine — od čega je dio jednak profitu.

John Chen, predsjednik Umbrella Network decentralizovanog protokola sloja 2, pružio je kontekstualizaciju teze da se igranje blokova može vidjeti kao veličanje bogatstva manjine korisnika, obično smještenih u nerazvijenim zemljama, kao opravdanje za ono što bi se potencijalno moglo smatrati savremenim oblicima eksploatacije resursa.

Chen je napomenuo da smo u ranoj fazi blockchain igranja – prerano je sugerisati da postoji narativ za blockchain igrice. Osim toga, mi to ne vidimo kao eksploataciju resursa”, prije nego što navedemo:

“Svakako, čini se da oni koji učestvuju kao igrači u zemljama u razvoju to ne vide na taj način, jer P2E igre pružaju ranije nedostupan izvor prihoda, često u iznosima koji značajno utiču na život ljudi.”

Kao stanovnik Manile na Filipinima, šef marketinga u Laguna Games, Brian Akaka, otkrio je da su društveni incidenti kao što su „COVID, dostupnost vakcine, razvoj zemlje“ značajno uticali na stope usvajanja P2E igrica u jugoistočnoj Aziji.

Stručnjaci i entuzijasti širom svijeta često su hvalili da pridavanje finansijskih poticaja poput NFT-a i tokena platformama za igre služi kao inovativni poslovni model koji bi ih mogao pokrenuti u novi krajolik, dok drugi predviđaju potencijalne zamke sa aspektom implementacije.

axie 3

Odluka Axie Infinityja da preuredi svoj sistem nagrađivanja bila je pod lupom nekih u posljednjih nekoliko sedmica, potez koji je doveo do ukidanja dnevnih modova potrage i avanture, kao i smanjenja dnevne ponude Smooth Love Potions (SLP) za oko 56%. Prema platformi, mjera zaključivanja bila je imperativ kako bi se izbjegao rizik od “totalnog i trajnog ekonomskog kolapsa”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.