forbes

Binance, najveća berza za kriptovalute preuzima udio od 200 miliona dolara u Forbesu

Binance, jedna od najvećih svjetskih berzi za kriptovalute, preuzeće udio od 200 miliona dolara u Forbesu u najnovijem spinu za 105 godina star medijski brend.

Binance je tužio Forbes 2020. za klevetu, a kasnije je odustao od slučaja.

Forbes, osnovan 1917. godine, decenijama je bio u porodičnom vlasništvu s imenom koje je pokrivalo titane poslovnog svijeta, ali kao i kod mnogih u medijskoj industriji, njegov prelazak sa štampanog na digitalno izdanje bio je težak.

Porodica Forbes je 2013. godine dala posao na prodaju, a Integrated Whale Media sa sjedištem u Hong Kongu stekla je većinski udio.

Forbes, poznat po svom rangiranju milijardera, rekao je da će ovaj dogovor pomoći da postane lider u pružanju informacija o digitalnoj imovini, poput bitcoina. Međutim, vijest o investiciji izazvala je pitanja među posmatračima medija o potencijalnom sukobu interesa.

Forbes danas ima publiku od više od 150 miliona ljudi širom svijeta, sa 45 licenciranih lokalnih izdanja koja pokrivaju 76 zemalja. Njegov sadržaj na mreži je potkrijepljen člancima koje je napisala mala armija saradnika, model koji je s vremena na vrijeme pokrenuo pitanja o pouzdanosti brenda.

Analitičari su takođe primijetili da se kripto imovina pokazala posebno osjetljivom na manipulaciju od poznatih ličnosti i medijsku hajku, što je izazvalo upozorenja regulatornih tijela širom svijeta.

U izjavi u kojoj je najavljeno ulaganje, osnivač Binancea Changpeng CZ Zhao rekao je da vidi medije kao “bitan element za izgradnju širokog razumijevanja i obrazovanja potrošača” o kripto tržištu i novim blockchain tehnologijama.

Kinesko-kanadski milijarder, čija se neto vrijednost procjenjuje na skoro 100 milijardi dolara, kasnije je na Twitteru obrazložio svoje komentare, rekavši da je njegov fokus bio na pomaganju Forbesu da izgradi svoju tehnologiju i nazivajući Forbesovu uređivačku nezavisnost svetom.

On je za takođe rekao da njegova firma traži ulaganja u druge tradicionalne kompanije, jer želi unaprijediti usvajanje blockchain tehnologije, sistema za evidentiranje transakcija koji koristi zajedničku, decentralizovanu knjigu.

Forbes je rekao da će Binance, koji se suočio s nadzorom regulatora u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, pružiti savjete o tehnologiji, pomažući poslovnoj publikaciji da maksimizira svoj brend i unaprijedi planove za pretvaranje onih koji samo čitaju u pretplatnike koji plaćaju. “Forbes je bio nezavisan više od jednog vijeka, bez obzira na naše vlasništvo, i to se ne mijenja.

Dogovor dolazi u ključnom trenutku za kripto industriju. Valute kao što je Bitcoin su doživjele vrtoglav rast vrijednosti, dok kompanije troše na sponzorstva sportskih stadiona (Staples centar – Crypto.com arena), oglašavanje i vladino lobiranje da prošire svoj utjecaj i oblikuju predviđenu regulativu.

Mnoge kripto kompanije su se širile u nova područja, uključujući medije, jer žele povećati svoj domet, rekao je Henri Arslanian, partner u PwC-u, koji često savjetuje kripto firme. Dodao je da čak i ako obe strane obećaju nezavisnost, veza između Binancea i velikog američkog medijskog brenda pokrenuće određena pitanja. “To što Binance kupuje dio Forbesa je kao da McDonald's kupuje dio Yelpa ili Marriott kupuje dio Trip Advisora. Iako možda neće biti direktnog sukoba interesa, mislim da će percepcija ostati”, kazao je.

Firme su saopštile da će dogovor, koji je Forbes procijenio na otprilike 630 miliona dolara, a očekuje se da će biti finaliziran u roku od nekoliko sedmica, doći s ulaganjem od 400 miliona dolara od drugih partnera. Binance sada stoji iza polovine te sume.

“Forbes je posvećen demistifikovanju složenosti i pružanju korisnih informacija o blockchain tehnologijama i svim novim digitalnim sredstvima. Sa Binanceovim ulaganjem u Forbes, sada imamo iskustvo, mrežu i resurse vodeće svjetske kripto berze i jednog od najuspješnijih svjetskih blockchain inovatora. Forbes, već resurs za ljude koji su zainteresirani za svijet digitalne imovine u nastajanju, može postati istinski lider na terenu uz njihovu pomoć”, rekao je izvršni direktor Forbesa Mike Federle.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.