sigurnost bitcoin blockchain

Koliko je sigurna Bitcoin Blockchain tehnologija?

Ljudi se često pitaju je li Bitcoin sigurna investicija ne zbog nestabilnosti tržišta, već zato što su zabrinuti za sigurnost svoje digitalne imovine. Bitcoin je jedna od najpopularnijih kriptovaluta na svijetu i postoji od 2009. Posljednjih godina, blockchain tehnologija na kojoj radi bitcoin postala je sve rasprostranjenija kako je kriptovaluta počela zauzimati centralno mjesto na mnogim tržištima.

Blockchain tehnologija koja pokreće virtualnu valutu poznata je po svojoj jedinstvenoj sigurnosti. To je jedan od glavnih razloga za njeno brzo usvajanje, a Bitcoin je jedna od najupješnijih priča blockchain tehnologije.

Šta je blockchain tehnologija i kako funkcioniše?

Blockchain je povezan s kriptovalutama kao što su Bitcoin, Ethereum i drugi, kao platforma za transakcije digitalnog novca. To je baza podataka o svim transakcijama kriptovalutama u svijetu. Međutim, ova se tehnologija koristila i za pohranu drugih vrsta podataka poput medicinskih kartona, podataka o humanitarnoj pomoći i slično.

Blockchain tehnologija je poput knjige koja je digitalna i otvorena za javnost. Omogućava siguran način obavljanja i evidentiranja transakcija. Sve transakcije izvršene pomoću kriptovalute bilježe se i spremaju kao podaci o blokovima. Svi ovi podaci imaju vremenski pečat.

Je li blockchain tehnologija sigurna?

Najlakši način da shvatite blockchain tehnologiju je da je zapamtite kao niz blokova koji pohranjuju podatke. Svaki od blokova sadrži jedinstveni hash broj i vezu koja ga povezuje s prethodnim blokom. Svaki blok je važan dio niza i ne može se promijeniti. Ako dođe do bilo kakve promjene, hash zbroj bi se promijenio i blok bi duže važio. Ova nepromjenjivost je temelj sigurnosti blockchaina, uz tri druga aspekta koja ćemo razmotriti u nastavku:

Kriptografija

Sve blockchain transakcije su osigurane kriptografijom. Svaki blok sadrži u osnovi jedinstveni i privatni ključ koji se može provjeriti javnim ključem. Ako dođe do promjene podataka povezanih s transakcijama, jedinstveni ključ bloka postaje nevažeći. Kao rezultat toga, blok se odbacuje iz lanca.

Decentralizacija

Blockchain tehnologija je sigurna jer je decentralizovana i distribuisana. Ne postoji mogućnost greške, što znatno otežava korupciju. Hakovanje jednog dela sistema ne može uticati na druge dijelove. Međutim, u slučaju privatnog blockchaina, ova se prednost djelomično gubi jer imaju jednu tačku kontrole i ograničen broj čvorova. Organizacije koriste ove vrste blockchaina za svoju internu upotrebu, jer omogućava kompaniji da kontroliše vlastite procese.

Konsenzus

Sva tehnologija blockchaina funkcionše putem konsenzusnog modela, koji provjerava da li se transakcija dogodila i legitimiše je. Većina modela konsenzusa radi na protokolima koji uključuju dokaz o radu, dokaz o ulogu, dokaz o autoritetu itd.

Šta čini Bitcoin blockchain sigurnim?

Kriptografski sistem čini transakcije nepovratnima – drugim riječima, blok jednom stvoren na lancu ne može se mijenjati. Međutim, možete mu dodati podatke. Ovo ograničava mogućnosti korisnika da ponište bilo koju transakciju koja se već dogodila.

Bitcoin blockchain je javan. Iako riječi transparentnost i javnost ne zvuče sigurno, u slučaju Bitcoina – jeste. Uprkos anonimnosti korisnika, sve transakcije na mreži su dostupne javnosti, što otežava hakovanje ili varanje sistema.

Decentralizovan je – Bitcoin mreža je distribuisana i ima hiljade čvorova širom svijeta koji prate sve transakcije koje se dešavaju na sistemu. Ovo osigurava da u slučaju da nešto pođe po zlu na jednom serveru, postoje drugi serveri koji će umanjiti ovu slabost. Hakovanje bilo kojeg servera je besmisleno.

To ne znači da je nezaštićeno ili nemoguće hakovati – ali svakako nije ni lako. S bitcoinom i drugim kriptovalutama veća je vjerojatnost da ćete pretrpiti gubitke zbog lošeg ulaganja ili biti prinuđeni da se odreknete svojih tokena, nego da vam ih oduzmu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.