kripto vijesti

6 ključnih stvari koje su se dogodile u svijetu kriptovaluta protekle nedelje

Bitkoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, u nedelju je dostigao najvišu vrijednost u zadnja tri meseca, premašivši 50.000 dolara, a od ponedeljka popodne trguje se na oko 49.600 dolara.

Druge vrhunske kriptovalute, poput Etera, Kardana i Dogecoina, takođe su u porastu, sa vrijednošću čitavog tržišta kriptovaluta od preko 2,15 triliona dolara, prema CoinMarketCap -u.

Između toga što je Visa kupila CriptoPunk nezamjenljivi žeton ili NFT za šestocifreni iznos i izvršni direktor Tvittera i Skuare-a Jack Dorsei koji je pokušao da iskoristi Bitcoin, naveo je šest stvari koje su se dogodile u kripto svijetu prošle nedelje.

1. Jack Dorsei navodi da pokušava rudariti Bitkoin

Nije tajna da Jack Dorsei, izvršni direktor Tvitter -a i Skuare -a, voli Bitcoin. Reklamirao je to kao najvažniji projekat u svom životu na kome treba da radi, a Skuare, njegova kompanija za digitalna plaćanja, kupila je Bitkoine u vrijednosti od preko 170 miliona dolara ranije ove godine. Sada ga rudari i milijarder. “Pokušavam rudariti sa @compass_mining”, napisao je Dorsei u utorak. Compass Mining je usluga koja hostuje, isporučuje i upravlja platformama za rudarenje kriptovaluta za solo majnere koji ne žele da brinu o kupovini i održavanju rudarske opreme.

Bitcoin radi po modelu dokaza o radu, gde se majneri moraju takmičiti u rješavanju složenih zagonetki kako bi potvrdili transakcije. Proces nije lak: zahtjeva mnogo energije i snage računara, što nije jeftino. Sami računari, zajedno sa drugom opremom, takođe mogu biti veoma skupi.

2. Robinhood kaže da je Dogecoin činio 62% kripto prihoda u drugom kvartalu

U svom prvom izvještaju o zaradi od svog IPO-a prošlog mjeseca, Robinhood je rekao da je kriptovaluta činila više od polovine ukupne prodaje zasnovane na transakcijama u drugom kvartalu.

Dogecoin, kriptovaluta inspirisana mimovima, koja je započela kao šala, činila je 62% prihoda, izvjestio je Robinhood.

Ukupan prihod od kripto transakcija iznosio je 233 miliona dolara u drugom kvartalu.

3. Coinbase kupuje 500 miliona dolara u kriptovaluti u svom bilansu stanja

U četvrtak je Coinbase najavio da kupuje 500 miliona dolara u kriptovaluti u svom bilansu stanja i da će 10% svog kvartalnog profita rasporediti u portfolij kripto imovine. Coinbase planira da investira u „Ethereum, dokaz o ulozima, DeFi tokene i mnoge druge kripto imovine podržane za trgovanje na našoj platformi“, rekla je šef finansija kompanije Alesia Haas u svom blogu.

4. Drugi po veličini stablecoin na svijetu mijenja svoju strukturu

U svom blogu u nedelju, Center, konzorcijum koji je razvio USD stablecoin , najavio je da će ponovo promijeniti strukturu svojih rezervi. Ovog puta, njegove rezerve će se sastojati od gotovine i obveznica američkog trezora.

Stablecoini su kriptovalute za koje se pretpostavlja da su vezane za rezervu imovine poput fiat valute. Iako su programeri koji stoje iza USD Coin -a ranije rekli da je gotovinom podržan 1: 1, u julu je otkriveno da gotovina čini nešto više od 60% njegovih rezervi. Ostalih 40% podržano je dužničkim hartijama od vrijednosti i obveznicama.

USD Coin je drugi po veličini stablecoin sa kovanicama u opticaju vrijednim 27 milijardi dolara.

5. Haker iza kripto pljačke od 600 miliona dolara vraća sva ukradena sredstva

Poly Netvork, decentralizovana finansijska ili DeFi platforma, hakovana je ranije ovog meseca, sa ukradenom kriptovalutom u vrednosti od preko 600 miliona dolara.

Haker je iskoristio ranjivost u kodu platforme, što im je omogućilo prenos ukradenih sredstava. Ali od ponedeljka, Poly Netvork je povratila sva ukradena sredstva.

„U ovom trenutku sva korisnička imovina koja je transferovana tokom incidenta u potpunosti je vraćena“, napisali su iz Poly Netvork u ponedeljak. “U toku je proces vraćanja potpune kontrole imovine korisnicima što je brže moguće.”

Osoba koja tvrdi da je haker rekla je da je krađa jednostavno učinjena “iz zabave”.

6. Visa je kupila CriptoPunk

Visa je objavila da je kupila CriptoPunk NFT za 150.000 dolara u eteru.

“Danas, kada ulazimo u novu eru NFT-trgovine, Visa pozdravlja CriptoPunk #7610 u našoj kolekciji”, napisala je kompanija u ponedeljak na Tvitteru.

CriptoPunk je asortiman od 24×24 pikselirana avatara, od kojih se svaki smatra rijetkom NFT kolekcijom. Ukupno postoji 10.000 i ne postoje dvije potpuno iste. Svaki od njih ima svoje jedinstvene karakteristike i pribor.

“Mislimo da će NFT-ovi igrati važnu ulogu u budućnosti maloprodaje, društvenih medija, zabave i trgovine”, rekla je Cui Sheffield, šefica kripto odjeljnja u Visa kompaniji, u ponedeljak. „Da bismo pomogli našim klijentima i partnerima da učestvuju, potrebno nam je iz prve ruke razumevanje infrastrukturnih zahtjeva za globalni brend da kupi, skladišti i iskoristi NFT.“

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.