Ukradeno je više od 600 miliona dolara u vjerovatno jednoj od najvećih krađa kriptovaluta ikada

Ukradeno je više od 600 miliona dolara u vjerovatno jednoj od najvećih krađa kriptovaluta ikada.

Hakeri su iskoristili ranjivost u Poly Network -u, platformi koja nastoji povezati različite blokove kako bi mogli raditi zajedno.

Poly Network je otkrio napad na Twitteru i zatražio uspostavu komunikacije sa hakerima te ih pozvao da “vrate hakovanu imovinu”

ukradene kriptovalute

Blockchain je knjiga aktivnosti na kojoj su zasnovane različite kriptovalute. Svaki digitalni novčić ima svoj blockchain i oni se međusobno razlikuju. Poly Network tvrdi da može natjerati ove različite blockchain-ove da rade međusobno.

Poly Network je decentralizovana financijska platforma. DeFi je širok pojam koji obuhvata financijske aplikacije zasnovane na blockchain tehnologiji koja nastoji isključiti posrednike – poput brokera i razmjena. Zbog toga se naziva decentralizovanim. Zagovornici ovoga kažu da ovo može učiniti finansijske aplikacije, poput kreditiranja ili zaduživanja, efikasnijim i jeftinijim.

“Količina novca koju ste hakovali najveća je u istoriji defija”, napisala je Poly Network u drugom tvitu.

Nakon što su hakeri ukrali novac, počeli su ga slati na razne druge adrese kriptovaluta. Istraživači sigurnosne kompanije SlowMist rekli su da je kriptovaluta u vrijednosti od više od 610 miliona dolara prebačeno na tri različite adrese.

Poly Network je pozvao mjenjačnice kriptovaluta da okarakterišu coine koje dolaze s adresa koje su povezane s hakerima kao  “žetone sa crne liste” .

Oko 33 miliona dolara Tethera koji je bio dio krađe zamrznuto je, kaže izdavač stablecoin -a.

U međuvremenu, Changpeng Zhao, izvršni direktor velike mjenjačnice kriptovaluta Binance, rekao je da je svjestan napada. Rekao je da  Binance “koordinira sa svim našim sigurnosnim partnerima radi proaktivne pomoći”, ali da “nema garancija”. “Preduzeti ćemo pravne radnje i apelujemo na hakere da vrate imovinu”, objavila je Poly Network na Twitteru. SlowMist je u tvitu rekao da su njihovi istraživači “registorvali napadačevo poštansko sanduče, IP adresu i otiske uređaja” i da “prate moguće tragove identiteta koji se odnose na napadača Poly Network”.

Istraživači su zaključili da je krađa vjerovatno bila dugo planirani, organizovani i pripremani napad”.

DeFi je postao ključna meta napada.

Od početka godine do jula, hakovanja vezana za DeFi iznosila su ukupno 361 milion dolara-što je povećanje od gotovo tri puta u odnosu na cijelu 2020. godinu, prema podacima kompanije za usklađenost sa kriptovalutama CipherTrace.

Prevare vezane za DeFi takođe su u porastu. U prvih sedam mjeseci ove godine one su iznosile 54% ukupne količine prevara sa kriptovalutama naspram 3% za cijelu prošlu godinu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.