Coinbase kupuje 500 miliona dolara u kriptovaluti i ulaže budući prihod u kripto portfolio

Berza kriptovaluta Coinbase Global saopštila je da je dobila odobrenje odbora za kupovinu više od 500 miliona dolara u digitalnim valutama u svom bilansu stanja kako bi se dodala postojećim fondovima.

Coinbase će kupiti 500 miliona dolara u kriptovaluti u svom bilansu stanja i rasporediti 10% svog kvartalnog profita u portfolij kripto imovine, objavili su kasno u četvrtak direktori kompanije.

Kompanija planira da investira u „Ethereum,  Proof of Stake imovinu, DeFi tokene i mnoge druge kriptovalute koje imaju podršku za trgovanje na našoj platformi“, postajući prvo javno preduzeće koje je to učinilo, rekla je šef finansija Alesia Haas na svom blogu.

Izvršni direktor Brian Armstrong prvo je otkrio planove posredništva u jednom ranijem tvitu, rekavši da očekuje da će alokacija rasti kako tržište sazrijeva. Takođe je ukazao na ambicije kompanije da izmjeni svoje kripto usluge i operacije, koje se uglavnom fokusiraju na trgovanje.

“Nadajmo se da ćemo s vremenom moći više da poslujemo u kriptovalutama”, rekao je Armstrong na Tvitteru. “Za sada je to još uvek izmješano.”

Cijena Bitkoina porasla je, prošavši u petak 47.000 dolara, nakon što je prethodna dva dana stajala na ispod 45.000 dolara. Akcije Coinbase -a porasle su više od 3% u petak na početku trgovanja.

Nekoliko kompanija koje su uključile Bitcoin u svoje fondove, poput Microstrategi -a i Tesle (uz pomoć Coinbase -a), učinile su to kao zaštitu od inflacije i potencijalne devalvacije američkog dolara. Citi je u četvrtak preispitao rejting Microstrategi -a, suspendujući ciljanu cijenu i procjene zbog ulaganja u Bitcoin i korelacije sa cijenom digitalne valute.

Vijest dolazi nedelju dana nakon što je Palantir objavio kvartalne rezultate koji pokazuju da je kupio 50 miliona dolara fizičkog zlata kako bi se navodno zaštitio od događaja sa crnim labudom. Palantir je takođe rekao da prihvata plaćanja klijenata u Bitkoinima, ali da niko nije iskoristio tu opciju.

Iste sedmice, Coinbase je izvjestio o tromjesečnim pokazateljima zarade i rasta koji su oduševili analitičare, koji su uglavnom strpljivi u vezi sa korelacijom akcija sa cijenom i promjenljivošću Bitkoina i optimistični u pogledu svojih planova za pokretanje dugoročnih inovacija u cijelom finansijskom sistemu.

Haas je rekao da će investicije biti vođene kripto bilansom čuvanja i da će biti raspoređene „kroz višegodišnji period koristeći strategiju usrednjavanja dolara“. Dodala je da Coinbase dugoročno ulaže i da će „prodati samo pod odabranim okolnostima, poput uklanjanja imovine sa naše platforme“.

Oppenheimerov Oven Lau rekao je da ne očekuje da će nova investiciona politika smanjiti materijalnu korelaciju u “materijalno u bliskoj budućnosti” između Coinbase -a i Bitcoina. Međutim, rekao je da to vidi kao signal da Coinbase može “dodatno olakšati i uticati na usvajanje u maloprodaji i institucijama” vremenom integrišući kriptovalute u svoje operacije, poput, na primjer, prodavača i zaposlenih.

Vijest je uslijedila nakon izvještaja Vall Street Journala ove sedmice da je Coinbase uskladištio 4 milijarde dolara u gotovini kako bi otklonio regulatorne prepreke. Lau je primjetio da kompanija i dalje ima dosta novca pri ruci uprkos transakciji.

„Čini se da će otkup akcija i dividende biti skoro isključeni, ali verujemo da će menadžment iskoristiti višak kapitala za reinvestiranje u poslovanje i kupovinu, posebno u međunarodnom prisustvu i poslovanju zasnovanom na pretplatama“, dodao je on.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.