paypal kriptovalute

PayPal pokreće kupovinu i prodaju kripta u Velikoj Britaniji

Američki gigant za onlajn plaćanja rekao je u ponedeljak da će od ove sedmice dozvoliti britanskim kupcima da kupuju, drže i prodaju digitalne valute.

To je prva međunarodna ekspanzija PayPal kripto proizvoda, koja je prvi put lansirana u SAD u oktobru prošle godine.

„Bilo je jako dobro u SAD -u“, rekao je za CNBC Jose Fernandez da Ponte, generalni direktor PayPal -a za blockchain, kripto i digitalne valute. “Očekujemo da će biti dobro u Velikoj Britaniji.”

PayPal-ova kripto funkcija omogućava kupcima da kupuju ili prodaju Bitcoin, Bitcoin cash, Ethereum ili Litecoin sa samo 1 GBP. Korisnici takođe mogu pratiti cijene kriptovaluta u realnom vremenu i pronaći edukstivne sadržaje na tržištu.

Kao i američka verzija proizvoda, PayPal se oslanja na Pakos, kompaniju za digitalnu valutu regulisanu u Njujorku, kako bi omogućio kupovinu i prodaju kripta u Velikoj Britaniji. PayPal je izjavio da se angažovao oko pokretanje ove usluge sa relevantnim britanskim regulatorima.

Portparol Uprave za finansijski nadzor, britanski nadzornik finansijskih usluga, nije odmah bio dostupan za komentar povodom ovog saopštenja.

Sve veće prihvatanje

PayPal-ova kripto usluga slična je onoj iz britanske fintech kompanije Revolut. Kao što je slučaj sa Revolutom, korisnici PayPal-a ne mogu premještati svoju kripto imovinu izvan aplikacije. Iako je Revolut nedavno počeo da testira funkciju koja omogućava korisnicima da povuku Bitkoine u svoje lične novčanike.

PayPal kaže da se svojim ulaskom u svijet kriptovaluta ljudima olakšava učešće na tržištu. „Tokeni i coini su prisutni već neko vreme, ali morali ste da budete relativno sofisticiran korisnik da biste mogli da im pristupite“, rekla je da Ponte. “Imati to na platformi poput naše zaista je dobra polazna tačka.”

Procesor plaćanja jedna je od mnogih velikih finansijskih kompanija koja je “uskočila” u uglavnom neregulisan svijet kriptovaluta. Uprkos stalnoj zabrinutosti oko nestabilnosti cijena, zaštite potrošača i potencijalnog pranja novca u industriji, velike firme, uključujući Mastercard, Teslu i Facebook, se u poslednje vrijeme interesuju kripto.

Bitcoin, najveća digitalna valuta na svetu, u aprilu je dostigla rekordnu vrijednost od skoro 65.000 dolara, prije nego što je u julu pala ispod 30.000 dolara, pošto su kineski regulatori produžili krizu na tržištu. Od tada se oporavio na cijenu od 48.400 dolara.

Dok je PayPal počeo sa kripto trgovanjem, kompanija se kladi da će digitalne valute dugoročno imati veću ulogu u e-trgovini. Ranije ove godine PayPal je počeo da dozvoljava američkim potrošačima da koriste kripto za plaćanje milionima online trgovaca širom svijeta. Firma je takođe proširila kupovinu i prodaju kriptovaluta na Venmo, svoj popularni mobilni novčanik.

“Definitivno imamo ambicije da nastavimo da širimo asortiman proizvoda u SAD -u, Velikoj Britaniji, ali i na drugim tržištima”, rekla je Ponte.

„Vrlo smo odlučni oko toga da počnemo sa osnovnom funkcionalnošću, a onda ćemo vidjeti kuda će nas tržište odvesti. Različita tržišta imaju različit apetit za proizvode. ”

„Britcoin“

Pokretanje PayPal -ove kripto usluge u Velikoj Britaniji dolazi i kada regulatori postaju sve oprezniji u pogledu porasta digitalnih valuta. U junu je FCA zabranila britansku podružnicu Binance, najveća svetska kripto berza, navodeći kao razlog neuspjeh u ispunjavanju uslova za pranje novca.

„Ima smisla da, kako postoji povećano interesovanje potrošača i povećan obim, regulatori ovom prostoru posvećuju više pažnje“, rekla je da Ponte dodajući da je PayPal izgradio „čvrste regulatorske odnose“.

U međuvremenu, centralne banke istražuju potencijalno izdavanje svojih digitalnih valuta, jer se upotreba gotovine u brojnim razvijenim zemljama brzo smanjuje. U aprilu, Ministarstvo finansija Velike Britanije i Banka Engleske saopštile su da će procijeniti potencijalno pokretanje digitalne verzije britanske funte, koju je britanska štampa nazvala „Britcoin“.

Da Ponte je rekao da su digitalne valute centralnih banaka ili CBDC -i “fantastična perspektiva”, ali će kreatorima politike trebati neko vrijeme da riješe sva ključna pitanja oko toga.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.