crypto

Razmišljate da li da investirate u Bitcoin? Evo i nekih drugih velikih imena

Kriptovalute su ovog mjeseca dostigle nove vrhunce svih vremena jer su postale privlačnije mejnstrim investitorima.

Bitcoin, najpopularnija digitalna valuta, ove nedelje je skočio na novi rekord od skoro 70.000 dolara po novčiću. Ove godine je porastao za skoro 125%, dok je stari dobri S&P 500 (SPX) porastao za manje od 24%.
Prvi Bitcoin ETF je počeo da se trguje prošlog meseca, omogućavajući investitorima da uđu u ovo kripto “ludilo”, a da zapravo ne kupuju valute.

Jasno je da je kripto “ludilo” tu da ostane. Ali postoje velika pitanja o tome kakva bi regulativa mogla biti u pripremi za ovu klasu imovine. Čak su i neka od najvećih imena Wall Streeta, prije svega izvršni direktor JPMorgana (JPM) Jamie Dimon, i dalje skeptični u pogledu izdržljivosti kriptovaluta.
Za investitore koji su novi u ovom prostoru, bezbroj novčića može biti zastrašujući. Evo pregleda pet najvećih kriptovaluta.

Bitcoin

Bitcoin je oduvijek bio najveći igrač u kripto-svemiru i sada vrijedi više od 1,2 triliona dolara tržišne kapitalizacije, prema CoinMarketCap-u.

Njegov novi rekord svih vremena čini ga više od 10 puta vrijednijim po jedinici od sljedeće najveće kriptovalute.
Pokrenuta od strane anonimnog kreatora 2009. godine (poznatog pod pseudonimom Satoshi Nakamoto), digitalna valuta radi na tehnologiji blockchaina — još jedna kripto “modna” riječ. U suštini, blockchain je decentralizovani sistem glavne knjige gdje se čuvaju zapisi o transakcijama. To je ključna razlika između bitcoina i tradicionalnih fiat valuta poput američkog dolara ili evra, koje kontrolišu centralne banke.

Mnogi bitcoin bikovi to zovu „prodavnica vrijednosti“ — oznaka koja je istorijski rezervisana za investicije u sigurno utočište poput zlata — i tvrde da je digitalna valuta dobro sredstvo za zaštitu od inflacije, nešto zbog čega mnogi investitori trenutno brinu .

Ali takođe je podložan divljim promjenama u vrijednosti, uključujući padove brzinom svjetlosti.
Dio vrijednosti bitcoina je određen konačnim brojem — 21 milion — novčića koji se mogu stvoriti. Nisu svi još u opticaju. „Rudari” bitcoina koriste računare za rješavanje složenih zagonetki kako bi stvorili novi blok u lancu. Taj proces se zauzvrat nagrađuje bitcoinom, iako se nagrada prepolovi za svakih 210.000 iskopanih blokova.
Ova „prepolovljavanja“ su u prošlosti dovela do volatilnosti cijene bitcoina. A proces rudarenja troši mnogo računarske snage i električne energije, što je dovelo do zabrinutosti oko uticaja bitcoina na životnu sredinu.

Ethereum

Ethereum je višegodišnja “druga violina” kripto svijeta.
Ali to je i dalje jedna od najpopularnijih i najvrijednijih digitalnih valuta, i sa tržišnom kapitalizacijom od skoro 560 milijardi dolara, čvrsto je na drugom mestu iza bitcoina. Njegov istorijski maksimum bio je nešto ispod 5.000 dolara ove nedelje, prema podacima CoinDeska.

Vrijednost Ethereuma, lansiranog 2015. godine kao softver zasnovan na blockchainu otvorenog koda sa sopstvenom kriptovalutom, ove godine je porastao za više od 540%. Podstaknuli su ga investitori koji vjeruju da će Ethereum, koji se takođe zove Eter, biti ključan za decentralizovano finansiranje, uključujući pametne ugovore i NFT (nezamenljive tokene).

Softver je kreiran da proširi upotrebu blockchaina izvan bitcoina kako bi se mogao koristiti u širim aplikacijama, što ga čini više od puke kriptovalute. I za razliku od bitcoina, ponuda etra nije ograničena. Novi tokeni se stalno stvaraju kroz sličan proces rudarenja.

Binance Coin

Treći po veličini kripto, sa tržišnom kapitalizacijom od više od 100 milijardi dolara, Binance Coin, ili BNB tokeni, je druga zvijer. Proizvod Binance Exchange, najveće platforme za kriptovalute po obimu trgovanja, kreiran je kao sredstvo za plaćanje naknada na sopstvenoj platformi.

Ima ograničenje od 200 miliona BNB tokena, ali se tokeni redovno uništavaju — ili „spaljuju“ — da bi se smanjila ukupna ponuda i stabilizovala njihova vrijednost tokom vremena. To znači da Binance fondovi ne bi trebalo da variraju u vrijednosti kao druge kriptovalute.

Binance Coin se takođe razlikuje po tome što se može zamijeniti samo u druge kriptovalute, a ne u dolare ili bilo koju drugu fiat valutu.

Prošlog ljeta Binance je angažovao Brian Brooks, koji je bio vršilac dužnosti šefa Kancelarije kontrolora valute tokom posljednjih osam mjeseci Trampove administracije, da vodi svoje poslovanje u SAD. Brooks je dao ostavku u avgustu nakon samo nekoliko mjeseci na poslu. On je sada izvršni direktor Bitfury, još jedne kompanije za rudarenje bitcoina.

Tether

Tether se popeo na četvrto mjesto među pet najvećih digitalnih valuta, sa tržišnom kapitalizacijom od skoro 74 milijarde dolara.

To je primjer takozvanog stabilnog novca jer je vezan za američki dolar. Ovo održava Tether relativno stabilnim u poređenju sa drugim kriptovalutama, koje mogu biti veoma promjenljive. Prilikom kreiranja 2014, vrijednost svakog tokena je bila postavljena na 1 dolar.

Iako je regulatorna nesigurnost velika tema za sve kriptovalute, stabilni novčići bi mogli biti u posebnom riziku: Ranije ovog mjeseca, predsjednikova radna grupa za finansijska tržišta, Federalna korporacija za osiguranje depozita i Kancelarija kontrolora valute pozvali su Kongres da udari na ova “kao bankarska pravila” o stabilnim kovanicama. Regulatori se brinu da digitalna imovina zapravo nije stabilna i da bi mogla naštetiti investitorima i stvoriti finansijsku nestabilnost.

Solana

Solana je u osnovi konkurent Ethereumu. To je blockchain mreža sa sopstvenom digitalnom valutom koja se zove Sol.

Samo onoliko koliko je stara pandemija — Solana je osnovana u martu 2020. — kriptovaluta je naglo porasla za više od 10.000% tokom prošle godine, prema podacima iz CoinGecko-a.

Istina: ova kriptovaluta je postala vrijedna od skromnih 2 dolara po jedinici do vrijednosti od preko 200 dolara, čime je njegova tržišna kapitalizacija dostigla više od 70 milijardi dolara i nadmašila druge kriptovalute Cardano i XRP, koji su takođe dugo vremena proveli u prvih pet.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.