solana vs ethereum

Da li je Solana “ubica” Ethereuma?

Solana je bila u trendu zbog uzastopnih sedmica povećanja cijena koje je imao njen SOL token. U vrijeme pisanja ovog izvještaja, SOL se trgovao na oko 207 USD, što je rast od 11.400% u odnosu na manje od 2 USD u januaru. Prema trenutnoj vrijednosti, Solana se nalazi među 10 najboljih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji sa oko 60 milijardi dolara, preuzimajući šesto mjesto od Dogecoina (DOGE), prema Cointelegraph Markets.

Jedan od vjerovatnih katalizatora ovog bikovskog zamaha je finansiranje od strane investitora koje su predvodili Andreessen Horovitz i Polichain u junu. Solana coin je obezbijedio 314 miliona dolara, koji će biti upotrebljeni za unapređenje njegove tehnologije u areni decentralizovanih finansija (DeFi). Značajno je da je ulaganje bilo u obliku kupovine SOL coina, a ne tradicionalnih akcija.

Još jedan ključni razlog za skok cijena SOL -a je najava četvrtog hackathon događaja zakazanog za 8. oktobar. Hackathoni su usmjereni na programere čiji se projekti uključuju u konkurenciju za šansu da osvoje novčane nagrade i mogućnosti finansiranja. Ovo je percipirano kao pozitivan potez za Solanu, jer bi moglo pomoći u postizanju šireg usvajanja tehnologije.
Dakle, uspjeh Solane stručnjaci ne mogu a da ga ne uporede sa sličnim programabilnim blokchainom: Ethereumom. Mnogi su otišli ​​toliko daleko da kažu da bi Solana mogao biti “ubica” Ethereuma, takmičeći se sa Polkadotom, Avalancheom i Binance Smart Chainom.

Šta je Solana?

Solana je blockchain mreža prvog reda koja može implementirati pametne ugovore. Osnovao ga je 2017. godine Anatolij Jakovenko, bivši viši menadžer inženjera Kualcomm -a. Solana se računa kao rješenje za probleme skaliranja Bitcoina i Ethereuma. Dvije godine nakon osnivanja, Solana je uspjela da dobije 20 miliona dolara u krugu finansiranja Serije A koje vodi Multicoin Capital.

Dok je Bitcoin (BTC) široko prihvaćen kao peer-to-peer oblik novca, Ethereum je s druge strane, platforma za pretvaranje gotovo svega u peer-to-peer. Solana je u istoj ligi kao i Ethereum, sa svojim mogućnostima pametnih ugovora i slojevitom infrastrukturom, ali donosi i nekoliko drugih prijedloga.

Ethereum je i dalje najbolji izbor za izgradnju decentralizovanih aplikacija (DApps) i primjenu pametnih ugovora, ali ne može se poreći da ima problema sa nasljeđem koje vremenom pokušava da poboljša. Zbog nedostatka skalabilnosti, korisnici se povremeno suočavaju sa notorno visokim taksama za gas. Iako je njegov prelazak na dokaz o udjelu (PoS) već u toku i procjenjuje se da će smanjiti takve naknade povećanjem protoka transakcija primjenom lanaca krhotina i ne očekuje se da će biti u potpunosti spojen na glavnu mrežu Ethereuma do kraja 2021., 2022. To je zato što se Beacon Chain koji će koordinisati sve krhotine još uvek testira uprkos tome što je aktivan od decembra 2020.

Sa druge strane, Solana već ima strukturu PoS -a kao svoj mehanizam konsenzusa. Međutim, ključna inovacija je u protokolu dokaza istorije (PoH). Pod PoS sistemom, validatorima može biti teško da pronađu hronološki redosljed u dolaznim blokovima transakcija. PoH -ov način da to zaobiđe je uspostavljanjem istorijskog zapisa koji kriptografski provjerava protok vremena između dva događaja.

U osnovi, svaki Solana validator održava svoj „sat“ koji verifikuje redosljed događaja i ubrzava protok vremena. Tako stvara niz heševa koji se svi postižu pomoću funkcije odlaganja koja se može provjeriti. Jakovenko je to opisao 2018. godine kao „način kodiranja vremena kao podataka“.

Drugim riječima, Solana može da obrađuje transakcije kako dolaze, umjesto da čeka da se popuni blok, što može biti dugotrajan proces. Ovo omogućava Solani da bude skalabilnija, obrađujući više transakcija od nekih drugih blokova.
Osim ovoga, Solana takođe donosi protokol za širenje blokova pod nazivom Turbine, koji razbija važne podatke na bitove koji se zatim mogu brže slati čvorovima bez opterećenja interneta. Solana takođe primjenjuje Tower BFT, naprednu verziju praktičnog vizantijskog sistema otpornog na greške u drugim delegiranim blokovima za verifikaciju dokaza. Tower BFT takođe daje prednost PoS -u, jer djeluje kao čuvar mreže.

Ethereum ubica?

Uprkos tome što je Ethereum superiorna mreža – sa 7.000 čvorova i 90.000 validatora, u poređenju sa Solaninih 600 čvorova i 1.000 validatora – Solana se i dalje naziva „ubicom Ethereuma“. Veliki dio ovoga je posljedica načina na koji njegove inovacije rješavaju uočene slabosti u Ethereumu.

Kroz gore pomenuti PoH konsenzus u kome validatori održavaju sopstveni sat, verifikacija transakcije se prekida, jer čvorovi više ne moraju da ulažu procesorsku snagu za verifikaciju različitih vremenskih oznaka. Ovo poboljšava brzinu kojom se transakcije obrađuju. Solana tvrdi da može obraditi do 60.000 transakcija u sekundi, što je daleko od onoga što Ethereum, pa čak i Bitcoin, Visa i KSRP zajedno mogu ponuditi.

kripto transakcije u minuti

I ne samo to, već su i transakcijski troškovi znatno manji. Kao što je ranije pomenuto, jedan od najvećih nedostataka za korisnike Ethereuma je to što naknade za gas mogu biti promjenjive i apsurdno visoke. Korisnici ponekad plaćaju i do 65 USD za obradu transakcije. Prošle godine je jedan korisnik platio čak 9.500 dolara samo za trgovinu od 120 dolara na Unisvap-u. Sa Solanom, naknade mogu da variraju oko 0,00025 USD po transakciji.

Pridruživanje trendu NFT-a

Ove godine, nezamjenjivi tokeni (NFT) su postali zanimljivi čim su umjetnici, investitori, kolekcionari, trgovci i poznate ličnosti počeli da se bave ovim pokretom zasnovanim na blockchainu. Većina NFT -a se i dalje trguje preko Ethereum mreže. Međutim, Solana polako pokušava da osvoji dio ovog novonastalog tržišta.

Novi NFT projekat pod nazivom Degenerate Ape Academy bio je test njegove skalabilnosti jer je čitava kolekcija od 10 000 majmuna rasprodata za samo osam minuta. To je dovelo do toga da je cijena SOL -a 15. avgusta skočila na 53,70 dolara, sa trgovanja od 44,11 dolara koliko je iznosio samo dan ranije.

solana grafikon

Tržište Solana NFT-a Solanart, koje prati prodaju NFT kolekcija, pokazuje da su Degenerate Ape Academy NFT-ovi dominantna sila u prodaji Solane NFT-a. Kolekcija je već prikupila 765.000 SOL tokena, što bi prema trenutnoj cijeni bilo oko 122 miliona dolara.

Solana top 3 NFT

S obzirom na to, oni koji su nekada uživali u transakcijama na Ethereum mreži mogli bi doći u iskušenje da potpuno promijene stranu. Nathan Ross, bivši direktor marketinga aplikacije Hinge, tvitovao je o tome kako je Solana bolje prilagođena NFT -ovima jer je brža, jeftinija i lakša od Ethereuma.

Zatim, tu je i integracija sa FTX, popularnom platformom za kripto derivate koja je 6. septembra pokrenula sopstveno NFT tržište.

Može li se Ethereum dugoročno takmičiti sa Solanom?

Sada se postavlja pitanje: Može li Solana nadmašiti blockchain platforme prva dva altcoina? Ethereum 2.0 se očekuje tek negdje sledeće godine, jer je druga faza vremenskog rasporeda nadogradnje do kraja 2021. ili početka 2022. Sa nadogradnjom, zagovornici vjeruju da bi transakcije na Ethereumu mogle biti mnogo jeftinije i čak bi mogle dostići 100.000 po sekundi, ili više .

Uprkos tome, Solanina arhitektura omogućava joj da ide u korak, jer je teoretski napravljena da se uskladi sa Moorovim zakonom. To znači da će, kako računari vremenom postaju sve brži, Solana biti sve brža. U suštini, Solana je zaštićena u budućnosti kroz svoje mogućnosti skaliranja. Da li će Solana biti “ubica” Ethereuma ostaje nam da sačekamo i vidimo.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.