polytrade

ŠTA JE TO POLYTRADE?

Polytrade je decentralizovani blockchain protokol, koji ima za cilj da transformiše prijemne transakcije i poveže kupce, prodavače, osiguravače i investitore u neprekidno trgovinsko iskustvo.

Polytrade je će takođe lansirati METAVERSE proizvod, posebno orijentisan oko trgovanja i ekonomija METAVERSE-a. Ovo je 100% on-chain digitalni produkt trgovinskih finansija.

Vrijednost globoalnog DeFi tržišta raste iz dana u dan. Rast se mjeri u trilionima dolara, sa velikim brojem zaključanih sredstava u njemu. Po

lytrade stvara ogroman bazen likvidnosti iz kripto svijeta, tokeniziracijući račune, odnosno predračune iz stvarnog svijeta i prebacujući ih putem on-chaina u DeFi prostor.

Polytrade je jedinstven u kripto svijetu jer prilazi problemu o kome se ne razgovara često u domenu finansija trgovanja. Finansije trgovanja su pretstavnik finansijske industrije koja pokreće internacionalni komerc i trgovinu. Finansijsko trgovanje je dio žile kucavice globalnih ekonomija, jer omogućava biznisima koji prodaju i kupuju robu i usluge, da pristupe kapitalu koji im je potreban za funkcionisanje, rast i razmjenu dobara u globalu.

Recimo da mali proizvođač u južnoj africi izvozi robu u USA, a ovu robu kupuje Wallmart. Proizvođač će poslati robu Wallmartu i izdati predračun koji treba da se plati u roku od 45 dana. Tokom tih 45 dana, južnoafrička firma je poslala robu, ail je još nisu naplatili od Wallmart-a. Ovo je primjer finansijskog trgovanja na koji Polytrade pokušava da utiče. Ovo se na našim prostorima zove „valuta plaćanja“. Kada firma izvozi ili prodaje robu, kao što to radi firma iz Južne Afrike (u primjeru iznad), tada izdaje predračun sa definisanim rokom plaćanja.

U ovom slučaju, firma iz Južne Afrike nije odmah primila sredstva i nema novac kod sebe. Ovo može da prestavlja veliki problem za male i srednje firme, kada im se ovakvi računi počnu stvarati i gomilati. Period uplate sredstava može potrajati do nekoliko sedmica, zbog raznih ograničavajućih faktora.

Da skratimo priču, ovdje POLYTRADE stupa na scenu. POLYTRADE riješava ovaj problem na način da pomaže malim i srednjih preduzećima da pristupe sredstvima koja kupac treba da im uplati na račun, prije nego što kupac pošalje stvarni novac. POLYTRADE nastoji da ponudi rješenje ovog problema povezujući jednu od najstarijih finansijskih usluga u svijet DeFi-a.
Vodeći princip njihovog rješenja jeste da ova platforma može postati mreža koja povezuje prodavače, kupce, vlasnike kripto imovine i investitore u jedan ekonomski sistem.

U globalu postoje četiri igrača koja će koristiti usluge POLYTRADE-a:

  • Firme koje žele da pretvore predračune u kapital, prodavači
  • Firme koje kupuju robu od ovih prodavača, odnosno vlasnici računa za isplatu, kupci
  • Vlasnici kriptovaluta koji će pomoći da se finansiraju ove transakcije, a koji će za uzvrat profitirati kroz zaradu u krtiptovalutama
  • Pružaoci usluga koji će omogućavati ili doprinositi nadgledanju procesa izvršavanja

Imajući sve ovo na umu, pogledajmo kako će POLYTRADE funkcionisati. Prvo, trebate znati da će POLYTRADE i lasniranje njegove glavne mreže biti na Polygon mreži, koja je Ethereum kompatibilan sidechain, i kako se POLYTRADE u budućnosti bude sklalirao, biće otvroren i za druge sidechain-e.

Znajući ovo, sa korisničke strane platforme, korisnici koji posjeduju kripto i koji žele da unovče svoj kripto i uvečaju postojeći kapital koristeći ovu platformu, vidjeće prepoznatljiv mehanizam kod POLYTRADE-a kao što je kod protokola za pozamjljivanje (AAVE ili COMPOUND), sa bazenom likvidnosti u samom centru sistema. Ovo je naravno cijela poenta POLYTRADE-a. POLYTRADE će koristiti stabilne novčiće kao što su USDC, koji su zaključani u sistemu na period za koji se vlasnik novčića odluči, za izvršavanje transakcija (naplata predračuna itd.).

Oni koji budu ulagali svoje valute u bazene likvidnosti, biće nagrađeni zaradom u zavisnosti od toga na koji period ulažu svoje tokene. Zarada će se dobijati u uloženoj valuti i dodatno u TRADE tokenima, odnosno u POLYTRADE-u.

Vjerovatno se pitate kako će POLYTRADE omogućiti firmama pristup DeFi sistemu bez ogromne količine kriptovaluta u njihovom posjedu. POLYTRADE planira da iskustva kupaca i prodavača pretvori u CeFi (Centralised Finance) gdje će im biti omogućeno da deponuju i povlače svoja sredstva kroz FIAT valute.

Sama platforma POLYTRADE pristupa interfejsu između strane firme i investitora i upravlja nijansama algoritama uravnoteženja procjene imovine, rejtinga zajmoprimca, kamatnih stopa i raznih drugih promjenjivih, zbog kojih će ova platforma biti pogodna za sve korisnike. U ovom okruženju, firma koja traži finansiranje na osnovu postojećih faktura i POLYTRADE platforma, omogućuju tim prodavačima da efikasno tokenizuju te fakture, iz sredstava u bazenima likvidnosti koje smo ranije spomenuli. Prodavač će učitati fakturu i svu popratnu dokumentaciju na platformu, koju će zatim pregledati panel validatora. Možete pregledati fakturu i uvjeriti se da je procijenjena za početno profilisanje rizika. Zatim će se, ako to prihvati grupa validatora sa iskustvom u finansiranju trgovine, stopa zaduživanja na toj fakturi postaviti prema automatizovanim proračunima pomoću nekih od njihovih algoritama.

Potom bi se sredstva oslobodila iz fonda likvidnosti, kako bi se pronašao postotak računa koji je odobrila trgovačka platforma POLYTRADE i ta sredstva oslobodila prodavaču, koji sada preuzima ulogu zajmoprimca jer je uzeo novac iz protokola u zamjenu za svoju fakturu. Sada dolazimo do ​​kupca. Kupac, koji je kupio stvari od prodavača, mora platiti fakturu do datuma navedenog na fakturi. Kupac će ovo plaćanje izvršiti prema POLYTRADE-u, koji je postao novi vlasnik fakture. Po primjemu uplate od kupca, za navedenu fakturu, platforma POLYTRADE smatra da je faktura zatvorena i sredstva se vraćaju u bazen likvidnosti za buduće transakcije. Dodatno, čim se transakcija zatvori, prodavač, kupac a i ulagač u bazen likvidnosti bivaju nagrađeni TRADE tokenom.

Takođe postoji i sistem vrjednovanja, koji će pomoći da se procijeni rizik profila predračuna, od momenta unošenja na platformu. Prodavači, a i kupci, biće vrijednovani u skladu sa njihovim kreditnim sposobnostima, odnosno koliko su „rizični“ po sistem. Pravovremene transakcije na POLYTRADE sistemu, i kupcima i prodavačima donose pozitivan rejting i na taj način svaku sledeću prodaju, odnosno kupovinu, čine jednostavnijom i bržom.

Profiti dolaze iz nekoliko glavnih oblasti. Prvo kada kupujete fakture od prodavaca, POLYTRADE platforma može kupiti te fakture uz blagi popust, tako da kada kupac robe po toj fakturi izvšri uplatu u potpunosti, platforma POLYTRADE ostvaruje profit na marži. Ovo je u osnovi princip „kupi po nižoj, prodaj po višoj cijeni“. Kao što i tradicionalna kompanija to može, tako i POLYTRADE može uzeti naknade i kamate od prodavaca koji pozajmljuju novac po fakturama. Na oba kraja, potreban je trgovački token TRADE koji je osnovni token POLYTRADE-a, za pristup mehanizmu upravljanja i mehanizmu za nagrađivanje, te da podstakne učesnike u likvidnosti i zajmoprimce.

Od početka pa do kraja, POLYTRADE digitalizuje i automatizuje mnoge procese koji se u današnje vrijeme i dalje obavljaju ručno. Uključujući stvari kao što su: potvrđivanje predračuna, potvrđivanje primljenih sredstava od strane kupca, ili jednostavno automatsko izvršavanje uplate za predmetni predračun.

POLYTRADE tim ima 7 godina iskustva iza sebe, u oblasti finansiranja iz potraživanja, i do sada su ispratili milione faktura. Ova nova platforma koja omogućava svakodnevnim investitorima da uđu u ovu borbu, već je dostupna za testiranje kao minimalno održiv proizvod za prikupljanje povratnih informacija korisnika.

POLYTRADE platforma svoju glavnu mrežu pušta u rad u januaru 2022. godine.
Među savjetnicima POLYTRADE-a je i Sandeep Nailwal, jedan od saosnivača POLYGON-a, kako bi im pomogao da projekat izgradi svoju viziju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.