polygon matic

Šta je POLYGON (MATIC)

Opisan kao „Ethereum-ov internet blokčejn“, Poligon se pojavljuje kao praktična opcija za nekoliko novih izuzetnih projekata jer se Ethereum 2.0 još uvek razvija. Postao je popularan zbog velike propusnosti i niskih troškova “gasa” koje klijenti i programeri doživljavaju na svojoj platformi. Poligon je počeo kao MATIC, duboko efikasno rješenje za skalabilnost stvoreno za Ethereum mrežu koje je prethodno imalo prilagođenu verziju alt lanaca zasnovanih na plazmi i PoS.

U oktobru 2017. godine, Poligon MATIC je predstavljen kao testna mreža prije nego što se kasnije iste godine okrenuo na glavnu mrežu.

Dugoročno gledano, MATIC je nastavio napredak sa projektima poput Maker (MKR), Decentraland (MANA). Takođe je počeo da radi sa platformama poput Binance-a i Coinbase-a koje su dostavile dovoljno sredstava grupi MATIC za povećanje administracije. Nastavili su sa izvođenjem Plazme (sistem koji su djelimično primjenili nakon rebrendiranja u februaru 2021. godine). AAVE je tada predstavljen na platformi Poligon kako bi se povećao značaj mreže Poligon u aprilu 2021.

U ovom članku ćemo raspravljati o poligon infrastrukturi i o MATIC mreži. Razmotrićemo rješenja sloja 2 u sistemu poligona i njihov rad. Osim toga, razgovaraćemo i o tokenu MATIC i njegovom značaju u ekosistemu Poligon.

Šta je poligon MATIC?

matic kriptovaluta

Poligon, ranije poznat kao MATIC mreža, je rješenje za međusobnu skalabilnost među lancima koje daje infrastrukturu za kreiranje blockchain mreža koje se mogu međusobno povezati. Namjerava da donese prilagodljivost i skalabilnost alt lanaca zajedno sa Ethereum-ovom sigurnošću, likvidnošću i interoperabilnošću. Poligon se dalje raduje što će kasnije u svoju platformu primiti dvije nove nadogradnje. Jedna će distribuirati gomilu vanmarketnih razmjena i spajati ih u jednu kupovinu, dok će druga biti na vrhu Ethereum mreže kako bi se ubrzale transakcije.

Ethereum (ETH) je i dalje najefikasniji globalni blockchain. Ovaj decentralizovani blockchain otvorenog koda brzo je stekao sveprisutnost nakon što je počeo sa radom 2013. Nudi pametne ugovore kao POS (Proof-of-Stake) okvir.

Međutim, brzo usvajanje Ethereuma rezultira pretjeranim troškovima, pri čemu naknade za razmjenu često koštaju više od prenesenog iznosa. To je zato što Ethereum ima veliki broj klijenata koji koriste mrežu, što značajno smanjuje skalabilnost razmjene.

U takvim slučajevima, Poligon MATIC se koristi za rješavanje problema. Sistem Poligon sadrži brojne članove, uključujući kreatore blokova, programere, klijente i zainteresovane strane. Poligon klijenti koriste MATIC Sidechain za izvršavanje i saradnju sa različitim decentralizovanim aplikacijama zasnovanim na Ethereumu. Treba napomenuti da je MATIC mnogo jeftiniji i brži od drugih mreža.

Programeri se oslanjaju na to da sastave svoje sporedne lance ili uvećaju svoje aplikacije koristeći Poligon SDK hrpu i mrežu kako bi svojim klijentima pružili odlično iskustvo.

Zainteresovane strane na Poligonu uspiješno funkcionišu baš kao PoV rudari na Ethereumu. Da bi odobrili i potvrdili razmjene na MATIC Sidechainu, zainteresovane strane moraju zaključati MATIC tokene. Takođe, oni mogu izabrati podobne kreatore blokova koristeći svoje zaključane tokene kao svoju glasačku moć kako bi regulisali proces stvaranja bloka na sporednom lancu. Kreatori blokova zatim stvaraju blokove i podmiruju sve razmjene na mreži. Da bi bili izabrani za kreatore blokova, zainteresovane strane moraju zaključati kritičnu količinu MATIC tokena.

Obično se količina stvaralaca blokova održava na umjereno niskom osnovu zbog toga što nekoliko proizvođača ugovora o blokovima teži da obezbjedi veću propusnost i mnogo brže razmjene. Na primjer, u prosjeku Ethereum glavnom lancu je potrebno oko 20 sekundi da stvori novi blok, dok Matic Sidechain proizvodi i završava nove blokove u roku od jedne sekunde.

Kako radi poligon (MATIC)?

Poligonov MATIC bočni lanac funkcioniše kao i svi drugi blokovi zasnovani na dokazu udjela. Njegova struktura, token, klijentski čvorovi, lokalni dapp-ovi, čvorovi za provjeru itd., slični su drugim mrežama, osim faktora da se razmjene grupišu i smiještaju preko Ethereum glavnog lanca.

Srećom, Poligon je njegovao drugi sloj mreže za izgradnju interoperabilnih, ethereum održivih blockchain mreža.

Rješenja za skaliranje drugog sloja aludiraju na rješenja izvan lanca. Ovo uključuje smanjenje ili uklanjanje komponenti sa vrijednošću procjene iz glavnog bloka prije njihovog izvođenja na drugom mjestu, na primjer, na bočnim lancima. Ovo gradi protok na glavnom lancu i širi sposobnost ocijenjivanja na čitavoj mreži. Rješenja drugog sloja dobijaju sve veću slavu jer igraju bitnu ulogu u masovnom prijemu kriptografskog novca.

Modularni sistem Poligona za sastavljanje prilagođenih mreža omogućava programerima da šalju unaprijed postavljene blockchain mreže sa samo jednim pritiskom. Osim toga, Poligon pojednostavljuje bilo koji blockchain da sarađuje sa drugim blockchainom bez ikakvih problema.

O sporednom lancu MATIC možete razmišljati kao o vrijednom dijelu ogromnog univerzuma Ethereuma, koji klijentima nudi preovlađujuću implementaciju projekata i dobro radno iskustvo. Svaka decentralizovana aplikacija zasnovana na Ethereumu ili neki drugi blok lanac koji podržava Ethereum može se pretvoriti u Matic Sidechain za rad u znatno poboljšanijoj klimi.

Klijenti koji žele da se povežu sa decentralizovanim aplikacijama koje su prešle na MATIC Sidechain moraju:

  • Proveriti pretpostavljeni Ugovor o predikatu koji se prenosi na Ethereum mreži, pričvršćujući tokene za slanje na MATIC Sidechain.
  • Nakon što se ugovor predikata verifikuje, tokeni će se automatski čuvati na MATIC bočnom lancu. U ovom ciklusu, određeni pametni ugovor pod nazivom „RootChainManager“ aktivira drugi pametni ugovor poznat kao „ChildChainManager“ koji stvara odgovarajuću mjeru vijaka ili sačuvanih žetona na MATIC mreži.
  • Kada klijenti prihvate svoje žetone na MATIC Sidechainu, mogu ih brzo premjestiti unutar mreže uz manje troškove. To implicira da će davanje ili razmjena likvidnosti korištenjem decentralizovane trgovine na MATIC-u koštati klijente nekoliko penija umjesto nekoliko dolare.

Koraci za izvlačenje žetona nazad u Ethereum:

  • Tokeni moraju biti spaljeni na bočnom lancu Matic.
  • Verifikacija ove spaljene razmjene mora biti dostavljena Ethereum glavnom lancu.

Kada se ovaj ciklus završi, pametni ugovor „RootChainManager“ čuvaće rezervne resurse za lokaciju klijenta (novčanik) na glavnom lancu Ethereum.

Šta je Poligon Token (MATIC)?

Token poligona poznat kao MATIC je osnovni resurs sistema Poligon. Osim što se koristi za razmjenu plaćanja, koristi se i za čuvanje žetona za zaštitu poligonske mreže. Od rebrendiranja, Poligon MATIC token je doživio nevjerovatan skok troškova nakon ogromnog proširenja upotrebe.

Token MATIC ima pokrivenu zalihu od 10 milijardi tokena, sa trenutnom kružnom ponudom od oko 5 milijardi. MATIC token je dostupan na većini poznatih decentralizovanih i centralizovanih trgovina, uključujući neka od poznatih imena kao što su Binance, 1inch Exchange, i Coinbase Pro. Kripto svijet se okuplja kako bi pojednostavio kupovinu Poligon (MATIC) žetona čineći ga dostupnim i za Fiat i za kripto. CoinGecko je izvijestio da je u vrijeme sastavljanja, Poligon MATIC tržište imalo apsolutnu tržišnu kapitalizaciju vrijednu 1,8 milijardi dolara. Trenutno vrijednost poligona MATIC tokena iznosi približno 1,40 dolara.

Završne misli

Posmatrajući rad i potencijale Poligon MATIC-a, može se pretpostaviti da je ova platforma pokazala znatan uspijeh u riješavanju problema skalabilnosti blockchaina. Nadalje, različiti programeri blockchaina mogu uživati u izgradnji svoje decentralizovane mreže nakon ponuđenih funkcija i alata sa poligon platforme koja programerima omogućava pristup opcijama prilagođavanja.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.