ethereum-bitcoin

Bitcoin i Ethereum dostigli su nove maksimume svih vremena

KLJUČNE TAČKE

Bitcoin i Ethereum su u ponedeljak naveče dostigli nove maksimume svih vremena.
– Cijena Bitcoina je porasla iznad 67.700 dolara – nadmašivši prethodni rekord postavljen krajem oktobra – dok je Ethereum, izvorni token ethereum-ovog blockchaina, po prvi put ikada premašio 4.800 dolara.

Bitcoin i Ethereum su u ponedeljak uveče dostigli novi ATH

Ovi rekordni potezi dolaze usred većeg rasta na kripto tržištu. Takozvani „ethereum ubice“ Solana i Cardano porasli su za 23%, odnosno 9% u poslednjih sedam dana.

ProShares Bitcoin Strategi ETF, koji je pokrenut u oktobru i prati Bitcoin fjučers ugovore vezane za buduću cijenu kriptovalute je ponedeljak porastao za više od 8%.

Iako je teško povezati kratkoročna kretanja cijena sa bilo kojim konkretnim događajem – a grafikoni cijena kriptovaluta su često puni volatilnosti – neki analitičari smatraju da će i Bitcoin i Ehter nastaviti da rastu u narednim nedeljama.

U poruci poslatoj u ponedeljak, Mikkel Morch, izvršni direktor kripto hedž fonda ARK36, rekao je da cijena Bitcoina od 70.000 dolara sada „izgleda neizbježna“.

Drugi imaju hrabrije projekcije o tome kuda ide Bitcoin, pošto je JPMorgan nedavno udvostručio svoje predviđanje da će Bitcoin na kraju dostići 146.000 dolara, sa kratkoročnim ciljem cijene od 73.000 dolara za ovu godinu.

Sljedeće nedelje, Bitkoin uvodi svoju najveću nadogradnju u zadnje četiri godine.
Nadogradnja softvera je poznata kao Taproot. To će značiti veću privatnost i efikasnost transakcija – i što je najvažnije, otključaće potencijal za pametne ugovore, ključnu karakteristiku njegove blockchain tehnologije.
U međuvremenu, Ethereum je u usponu otkako je implementirao Altair, nadogradnju mreže koja je počela sa radom krajem oktobra.

Altair je uglavnom viđen kao “ne-događaj” za većinu svih osim za validatore — to jest, za ljude na ethereum mreži koji verifikuju transakcije. Ali nadogradnja je bila ključni korak u implementaciji Ethereum 2.0 ili Eth2, koji se pravi godinama i suštinski će revidirati cijelu mrežu.

Ethereum 2.0 bi imao mrežni prelazak sa energetski intenzivnog rudarskog sistema „dokaz o radu“, gdje rudari rešavaju teške matematičke jednačine da bi kreirali nove novčiće, na „dokaz o ulogu“, koji samo zahtjeva od korisnika da koriste svoj postojeći eter keš kao sredstvo za verifikaciju transakcija i kovanje novih tokena.

Eth2 ima za cilj da učini Ethereum skalabilnijim, sigurnijim i održivijim. Ova promjena će biti ogromna ne samo za Ethereum, već i za širu zajednicu kriptovaluta u cjelini.

Postavlja se pitanje, kako li ce reagovati rudari na prelazak na POS koji su do sada opremu kupovali zbog ETH!?

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.