microstrategy

Pismo dioničara MicroStrategy-a: “Energično ćemo nastaviti” još više kupovati BTC

 MicroStrategy se neće odmarati i odustati od kupovine i držanja bitcoina u skorije vrijeme, navodi se u pismu investitorima koji je uputio izvršni direktor kompanije, Michael Saylor.

Izvršni direktor MicroStrategyja, Michael Saylor, izjavio je dioničarima svoje kompanije da njegova firma namjerava da “energično slijedi” svoju strategiju rezervnih sredstava kako bi kupila i držala što više bitcoina.

Saylorova kompanija kojom se javno trguje najveći je vlasnik jednog novčanika Bitcoin (BTC) na svijetu sa 129.218 BTC prema Bitcoin Treasuries praćenju. Vrijednost tih kovanica trenutno je oko 5,1 milijardu dolara. MicroStrategy je 5. aprila kupio još 4.197 kovanica.

Poređenja radi, Tesla, posjeduje 43.200 BTC u vrijednosti od oko 1,7 milijardi dolara.

U MicroStrategy-ovoj izjavi za 2022. koja je podnesena SEC-u 14. aprila, Saylor je pohvalio kontinuirani uspjeh svoje kompanije u ranoj fazi da doda BTC u svoju riznicu i doda vrijednost za kupce i dioničare. MicroStrategy je platio samo oko 3,9 milijardi dolara za BTC u svojoj riznici, što znači da je profitna marža na papiru iznosila 1,2 milijarde dolara. Saylor je napisao u pismu:

“Naša paralelna strategija sticanja i držanja Bitcoina je bila ogroman uspjeh.”

U pismu se takođe navodi da su BTC holdinzi Microstrategya dobro u plusu, ali su otežali rukovodiocima kompanije da dobiju osiguranje od odgovornosti. Kao rezultat toga, Saylor je omogućio osiguranje iz svog džepa.

Saylorovo vlasništvo od 68,1% nad MicroStrategy-om znači da on u velikoj mjeri može raditi ono što želi u kompaniji, što takođe pomaže u objašnjenju zašto više kompanija nije slijedilo njegov primjer. On je jedan od najglasnijih zagovornika Bitcoina od 2020. godine i koristi svoju poziciju da dopre do globalne publike.

Dana 29. marta, podružnica MacroStrategy Saylor-ove softverske firme rekla je da će koristiti 205 miliona dolara dobijenih u zajmu od Silvergate Banke sa zalogom Bitcoin-a za kupovinu više BTC-a. Saylor je u najavi rekao da je zajam bio prvi put da je njegova kompanija koristila svoja sredstva BTC-a kao “produktivni kolateral”.

Uprkos globalnim preprekama zbog rata, inflacije i rasta kamatnih stopa, MicoStrategy i Do Kwon's Terra (LUNA) istovremeno kupujući bitcoine u vrijednosti od nekoliko desetina miliona dolara pomogli su da se održi određeno povjerenje u cijene. Terra je sada samo 800 kovanica iza Tesle Elona Muska, koja drži drugi najveći broj BTC među kompanijama kojima se javno trguje.

Bitcoin je u padu od 2,65% u posljednja 24 sata trgovajući na 40.209 dolara prema zadnjim podacima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.