visa automatsko placanje

Visa smišlja planove kako biste mogli automatski plaćati račune svojim kripto novčanikom

Automatsko plaćanje računa je uobičajeno u tradicionalnom bankarskom svijetu i Visa je predložila način da se oponaša usluga korištenjem blockchain tehnologije.

Kripto-korisnici će jednog dana moći automatski da plaćaju svoje račune za struju i telefon putem svojih kripto novčanika, prema platnom gigantu Visa.

U postu na blogu od 20. decembra, Visa-in tim za kripto predložio je rješenje koje bi omogućilo provajderima da automatski „povuku“ sredstva iz korisničkih kripto novčanika koje pokreće Ethereum, bez potrebe da se korisnik ručno odjavljuje na svaku transakciju.

Automatsko plaćanje ponavljajućih računa je uobičajeno u tradicionalnom bankarskom svijetu, dajući korisnicima mogućnost da dozvole određenim provajderima usluga da crpe sa svojih odabranih bankovnih računa kako bi platili račune – kao što je pretplata na Netflix ili mjesečni telefonski račun.

Takav mehanizam nije moguć za vlasnike novčanika koji se samostalno čuvaju, rekla je Visa, napominjući da automatska programabilna plaćanja koja povlače uplate s korisničkog računa u periodičnim intervalima “zahtijeva inženjerski rad”.

To je zato što je u novčanicima sa samozaštitom korisnik jedina osoba koja ima kontrolu nad privatnim ključevima, što znači da moraju ručno potpisivati transakcije jer „pametni ugovor ne može sam pokrenuti transakcije“.

U svom tehničkom dijelu, Visa je navela da će automatska ponavljajuća plaćanja putem kripta biti moguća putem nove vrste samozaštićenog novčanika nazvanog “delegirani računi”, koji se temelji na konceptu “apstrakcije računa” (AA).

Suosnivač Ethereuma, Vitalik Butering, iznio je koncept 2015. godine, koji u suštini omogućava da se novčanici bazirani na Ethereumu i pametni ugovori kombinuju u jedan račun između ostalih slučajeva upotrebe.

Putem AA-baziranog novčanika ili naloga koji se može delegirati, Visa tim navodi da bi korisnički računi “funkcionisali kao pametni ugovori”, što znači da ljudi mogu zakazivati transakcije bez odjavljivanja da bi se pokrenula svaka transakcija.

“Ova aplikacija bi mogla omogućiti korisniku da postavi programabilnu instrukciju za plaćanje koja može automatski prebacivati sredstva s jednog računa novčanika na drugi u periodima koji se ponavljaju, bez potrebe za aktivnim učešćem korisnika svaki put”, stoji u objavi.

Prijedlog je dio šireg istraživanja kripto-prijateljske firme o novim putevima za blockchain inovacije i zaobilaženja krutih zahtjeva tvrdo kodiranih u Ethereum transakcijama.”

Tim priznaje da, iako se automatska plaćanja mogu relativno lako integrisati putem novčanika koje hostuju druge strane, kao što su berze, to naravno znači da bi korisnik morao vjerovati da će pomenute strane na odgovarajući način upravljati njihovim sredstvima.

Ovo se pokazalo kao veliki rizik ove godine, posebno s obzirom na bankrote FTX-a, Voyagera, BlockFi-ja i Celsiusa, da spomenemo samo neke.

U objavi se takođe ističe da je AA bio predložen kao dio više prijedloga za poboljšanje Ethereuma (EIP) tokom godina, ali na kraju nije prošao zbog poteškoća u implementaciji. To je zbog toga što zahtijeva mnoge promjene protokola i “ispunjavanje sigurnosnih garancija”.

Visa tim je naveo da je već uspješno isprobao svoje delegirane račune u privatnom lancu od Layer Two skaliranja rješenja StarkNet, jer njihova mreža podržava AA.

Zaključak je da automatska plaćanja nisu daleko s obzirom da je moguće implementirati delegirane račune unutar StarkNetsovog „modela računa“.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.