Tether napada WSJ zbog “ustajalih navoda” o lažnim dokumentima za bankovne račune

Tether je uzvratio na izvještaj Wall Street Journala koji detaljno opisuje navodne sumnjive poslove između njega i Bitfinexa za otvaranje bankovnih računa.

Kompanija koja stoji iza stabilnog coina Tether odbacila je izvještaj The Wall Street Journala u kojem se tvrdi da je imala veze s entitetima koji su lažirali dokumente i koristili fiktivne kompanije za održavanje pristupa bankarskom sistemu.

Dana 3. marta, WSJ je pisao o dokumentima koji su procurili i e-mailovima koji navodno otkrivaju da su subjekti povezani s Tetherom i njegovom sestrinskom berzom kriptovaluta Bitfinex lažirali prodajne fakture i transakcije i skrivali se iza trećih strana kako bi otvorili bankovne račune koje inače ne bi mogli otvoriti. .

U izjavi od 3. marta, Tether je zaključke izvještaja nazvao „zastarjelim navodima od davnina“ i „potpuno netačnim i obmanjujućim“, dodajući:

“Bitfinex i Tether imaju programe usklađenosti svjetske klase i pridržavaju se primjenjivih zakonskih zahtjeva protiv pranja novca, upoznaj svog klijenta i finansiranja terorizma.”

Firma je dalje rekla da je “ponosan” partner sa organima za sprovođenje zakona i “rutinski i dobrovoljno” pomaže vlastima u Sjedinjenim Državama i inostranstvu.

Glavni tehnološki direktor Tethera i Bitfinexa Paolo Ardoino je 3. marta tvitovao da izvještaj sadrži “dezinformacije i netačnosti” i insinuirao da su novinari WSJ-a klovnovi.

„Ja sam na godišnjici PlanB u #luganu

Toliko energije i ljudi uzbuđenih da pričaju o #Bitcoinu

Dok sam bio na bini, čuo sam neke klovnove trube, prilično siguran da je bio WSJ.

Kao i uvijek tona dezinformacija i netačnosti. Jadni momci, mora da je teško, ali trebaju bolji mediji“.

— Paolo Ardoino (@paoloardoino) 3. marta 2023

Kontaktirali smo Tether i Binfinex radi komentara na izvještaj i njihovu izjavu, ali nismo dobili odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Izvještaj WSJ-a tvrdi da Tether i Bitfinex nešto kriju

Članak WSJ-a opisuje – kroz svoj izvještaj o pregledu tih e-mailova i dokumenata – očigledne poslove Tethera i Bitfinexa da ostanu povezani s bankama i drugim finansijskim institucijama koje bi, ako bi bile odsječene, predstavljale “egzistencijalnu prijetnju” njihovom poslovanju,

Jedan od mejlova koji je procurio sugeriše da su posrednici kompanije sa sjedištem u Kini pokušavali da „zaobiđu bankarski sistem dajući lažne fakture i ugovore o prodaji za svaki depozit i povlačenje novca“.

tether

U izvještaju je bilo i optužbi da su Tether i Bitfinex koristili različita sredstva da zaobiđu kontrole koje bi ih ograničile na finansijske institucije, te da su imali veze s firmom koja je, između ostalog, navodno prala novac za terorističku organizaciju koju su odredile Sjedinjene Države.

U međuvremenu, osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je za WSJ da je Tether pod istragom Ministarstva pravde u istrazi koju je vodilo američko tužilaštvo za južni okrug New Yorka. Priroda istrage nije se mogla utvrditi.

Tether se suočio s višestrukim optužbama za prekršaje u proteklih nekoliko mjeseci i nedavno je morao umanjiti značaj zasebnog izvještaja WSJ-a početkom februara u kojem se tvrdilo da četiri čovjeka kontrolišu otprilike 86% firme od 2018.

Slično se morao boriti protiv onoga što je nazvao “FUD” (strah, neizvjesnost i sumnja) iz izvještaja WSJ-a prošlog decembra u vezi sa svojim osiguranim zajmovima i nakon toga se obavezao da će prestati davati sredstva iz svojih rezervi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.