wall street

Wall Street nevoljno prihvata kripto

Menadžeri novca žele da banke pohranjuju i trguju kriptovalutama za njih.

Wall Street ima poruku za svoje brojne klijente koji su bili željni ulaganja u kriptovalute: OK, OK, čujemo vas.

Najveće američke banke, kompanije za vrijednosne papire i skrbnici, od kojih su mnogi svojevremeno pozdravljali pojavu digitalne imovine sa skepticizmom, sada pokazuju svoje pohode na tržište.

“To je trenutak u vremenu kada se tradicionalna industrija probudila i šire prihvaćeno da se to dešava”, rekao je Walt Lukken, predsjednik i izvršni direktor Futures Industry Association, velike trgovinske grupe za tržišta derivata.

Njihova nedavna konverzija, rekli su čelnici industrije, ima manje veze s bilo kakvim otkrivanjem korisnosti kriptovaluta nego jednostavnom stvarnošću: ne žele izgubiti posao od rivala.

Hedž fondovi i drugi profesionalni investitori već su trgovali kriptovalutama, ali mnogi menadžeri novca – od divova zajedničkih fondova do penzionih fondova – sve su željniji da pronađu put do kriptovaluta, rekli su čelnici. Inflacija i rastuće kamatne stope umanjile su očekivanja u pogledu prinosa na dionice i obveznice, čineći kriptovalute privlačnijima.

Sada menadžeri novca, najveći klijenti banaka, žele da im se plati da trguju i pozajmljuju, strukturiraju i čuvaju kriptovalute. Njima je nelagodno oslanjati se na kripto startup-e u transakcijama koje uključuju tuđi novac i žele da se glavne finansijske kompanije smire u svojim tradicionalnim ulogama posrednika. Učešće Wall Streeta, kažu investitori, moglo bi donijeti stabilnost tržištima u nastajanju.

„Došlo je do tačke u kojoj je svako u nekom trenutku na putu“, rekao je Mike Demissie, šef digitalne imovine i naprednih rješenja u Bank of New York Mellon Corp. „Ako ne ulažu aktivno u kripto, onda oni to istražuju.”

Kao odgovor, većina banaka i skrbnika radi na planovima za napredak u rukovanju kriptovalutama – različitim tempom.

Firme kao što su Fidelity Investments i Cowen Inc. počele su da pohranjuju i trguju kriptovalutama, bilo samostalno ili kroz poduhvate sa startupima s digitalnom imovinom. Prošle sedmice, Fidelity je najavio planove da omogući pojedinačnim štedišama da dodaju bitcoin na svoje 401(k)s. Američko Ministarstvo rada tvrdilo je da bi ova ponuda ugrozila sigurnost penzionisanja Amerikanaca.

BNY Mellon i rivali kao što je State Street Corp. grade kapacitete za pohranu i trgovinu bitcoinima i drugim digitalnim sredstvima dok čekaju odobrenja američkih i državnih regulatora za koja kažu da će im omogućiti da pređu s tim uslugama za institucionalne klijente. Očekuju da će se to dogoditi već ove godine.

Investicione banke, uključujući Goldman Sachs Group Inc., rekle su da im je takođe potrebno više regulatornog inputa prije nego što mogu direktno rukovati kriptovalutama. U međuvremenu, Goldman je počeo da obavlja poslove i za opcije za bitcoin bez berze, kao i za fjučerse na listi CME Group Inc., operatera najveće svjetske berze derivata. Banka je takođe nedavno dala kredit koji je bio osiguran zajmoprimčevim bitcoinima.

Regulatorna nesigurnost nije jedini razlog zašto su mnoge mejnstrim finansijske kompanije oprezno ulazile u kripto svijet. Unutar ovih firmi, kripto skeptici i dalje mogu nadmašiti kripto znatiželjnike. Posljednjih godina, Jamie Dimon, izvršni direktor najveće američke banke JPMorgan Chase & Co., bitcoin je ismijavao ito na način da je “bezvrijedan” i kao “pacovski otrov na kvadrat” od strane Berkshire Hathaway Inc.

Neke firme se ne osjećaju prisiljenim da pređu na novo tržište, umjesto toga odlučuju da čekaju trenutak kada bude dovoljno naknada da opravda rizik.

“Svi oni razumiju da se događa nešto revolucionarno što će uticati na dijelove njihovog poslovnog modela”, rekao je Damien Vanderwilt, ko-predsjednik Galaxy Digital Holdings Ltd., firme koja pruža trgovinske i savjetodavne usluge kompanijama s digitalnom imovinom i vodi vlastiti  kripto-investicioni biznis. „Kada zaustave i pomisle, `Šta da radimo u vezi s tim`, odgovor za većinu banaka je da prilika danas nije dovoljno velika da bi preuzela rizik reputacije zbog ranog vremena.

Jeffrey Solomon, Cowenov predsjednik i izvršni direktor, rekao je da institucionalni investitori idu istim putem kao prije više od 50 godina, kada su se dionice uglavnom držale na ličnim računima, a tržište se borilo da podnese porast obima trgovanja.

Napredak u kompjuterskoj snazi ​​pomogao je da se sve to promijeni, što je dovelo do ogromnog rasta proizvoda za ulaganje dionica kojima upravljaju profesionalci, rekao je. Investitori sa velikim novcem – i banke i brokeri koji ih opslužuju – nalaze se na sličnoj raskrsnici, rekao je on.

Na nedavnoj godišnjoj konferenciji Futures Industry Association, kripto je bio posvuda. Kripto kompanije su sponzorisale događaj, a njihovi rukovodioci su sjedili na panelima. Njihovo prisustvo nije ostalo nepriznato od strane stare garde. Dok su se sredinom marta mnogi prisutni okupili u predvorju Boca Raton Resort & Cluba, CME Chairman Terry Duffy obratio se osnivaču FTX kripto berze Samu Bankman-Friedu da proćaskaju. „Sve su oči bile uprte u njih“, rekao je jedan učesnik.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.