bitcoin awakens

“Vaskrsao” Bitcoin u vrijednosti od 2,5 biliona dolara, koji je ukraden sa Bitfinex berze 2016. godine

Adresa koja je primila transakciju sada posjeduje više od 90.000 Bitcoina, vrijednosti oko 3,6 biliona dolara.

Pozamašna količina neaktivnih Bitcoina, ukradenih hakovanjem Bitfinex berze 2016. godine je prebačena sa hakerovog novčanika na nepoznat novčanik u utorak, detektovao je blockchain analitički bot Whale Alerts.

Označeno je 20 transakcija koje uključuju ukradene Bitcoine. Suma od 64.641.29 BTC, u vrijednosti od skoro 2,5 biliona dolara, prebačena je u vrijeme pisanja ovog teksta. Ovo je više od polovine ukupne količine ukradene od strane hakera, a za koju se procjenjuje da iznosi oko 120,000 BTC-a.

Najveća detektovana transakcija je iznosila oko 10.000 BTC, u vrijednosti preko 383 miliona dolara, dok su ostale transakcije iznosile i do 0,29 BTC. Adresa novčanika koja je primila označeni BTC sada posjeduje ukupno 94.643.29 BTC, što iznosi oko 3,6 biliona dolara.

vaskro bitcoin

Iako je nemoguće utvrditi stvarnu svrhu, odnosno zašto hakeri premještaju BTC, špekulatori misle da je to zbog plašenja investitora da će prodati njihov BTC.

Ranije, u 2021. godini, kada su hakeri prebacili svojih 10.000 ukradenih BTC-a, korisnik Twittera, Alistar Milne, je hipotezirala da iako ne mogu da naplate BTC, možda prebacuju Bitcoin da stvore paniku na tržištu koje drži pozicije za prodaju. Prema ovom korisniku, hakeri ne mogu prodati, ali mogu prebacivati kovanice da bi „manipulisali tržištem.“

U 2019. godini uz pomoć Američkih vlasti, neki od Bitcoina su vraćeni na berzu. Iste godine, u Izraelu su izvršena hapšenja povezana sa hakovanjem, jer je policija pratila kretanje ukradenih sredstava u vrijednosti od 1,5 milion dolara.

Godinu dana kasnije, Bitfinex je ponudio do 400 miliona dolara onome ko može pružiti informaciju koja bi mogla dovesti do povrata ukradenih kriptovaluta. Prema izjavi ove berze, ova suma bi se smatrala „cijenom povrata.“

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.