crypto staking

Kripto stejking: Kako odabrati najbolje novčiće za ulaganje da bi ste ostvarili pasivni prihod

Budući da blockchain radi sa vašom kriptovalutom, on stvara poticaje (oblik pasivnog prihoda) dok je ona uložena.

Šta je kripto stejking (ulaganje)?

Kripto stejking uključuje zaključavanje nečijeg posjeda kriptovaluta kako bi se zaradile kamate ili nagrade. Tehnički, “stejking” je način na koji određene blockchain mreže verifikuju transakcije.

Iz perspektive investitora, ulaganje kriptovalute je način povećanja nečije kriptovalute bez potrebe da kupujete više. Ulaganje kriptovaluta za maksimalni pasivni prihod je legitiman način zarađivanja prinosa kroz nečije postojeće kriptovalute. Investitori koji učestvuju u ulaganju uživaju kamatu koja je veća od one koja se nudi putem redovnog bankovnog računa.

Ako ste zainteresovani za ulaganje svoje kriptovalute, ali niste upoznati s pojmom, dopustite nam da vas upoznamo sa temom. Prije nego što krenemo, bitno je razumjeti koncept blockchain tehnologije. Kriptovalute su izgrađene pomoću blockchain tehnologije. Transakcije koje uključuju takvu kriptovalutu moraju biti potvrđene prije nego što se odgovarajući podaci mogu pohraniti na blockchain. Ovaj proces validacije naziva se ulaganje. Razložimo ovo još dateljnije.

Budući da su blockchain mreže decentralizovane, to znači da nema posrednika. Ovo je u oštroj suprotnosti s tradicionalnim finansijskim sistemima koji koriste banke, na primjer, da služe kao skladište javnog novca.

Kao takva, decentralizacija zahtijeva javno dostupan zapis u cijeloj mreži kako bi se osigurala potpuna transparentnost i valjanost svih transakcija. Transakcije se grupišu u „blokove“ i podnose se za uključivanje u ovaj zapis, koji je nepromjenjiv.

To je, inače, najveća sigurnosna karakteristika blockchaina. Budući da je sve dostupno i provjerljivo putem distribuirane javne knjige (zapisa), vrlo je teško prevariti ili hakovati.

S obzirom na to, kada se ovi blokovi prihvate, korisnici koji posjeduju ove blokove dobijaju naknadu za transakciju kao plaćanje u obliku kriptovalute.

Kakve veze ima ulaganje sa svim ovim?, možete pitati. Jednostavno rečeno, ulaganje je zaštita od grešaka i prevare koje se mogu dogoditi tokom procesa. Svaki put kada korisnik predloži novi blok ili glasa za prihvaćanje predloženog bloka, stavlja dio svoje kriptovalute na kocku. Ovaj proces potiče poštivanje pravila. Dakle, u principu, što više kriptovaluta korisnik stavi na kocku, veće su šanse da zaradi transakcione naknade.

Međutim, ako se utvrdi da korisnikov predloženi blok sadrži lažne ili netačne podatke, može izgubiti ono što je stavio kao ulog. Ovaj proces se zove “slashing (rezanje)”.

Kako funkcioniše kripto stejking?

Postoji mnogo načina da počnete ulagati svoje kriptovalute. Za početak, možete odabrati da potvrdite transakcije koristeći svoj vlastiti računar. Također možete “dodijeliti” svoju kriptovalutu nekome kome vjerujete i zamoliti ga da vas potvrdi.

Imajte na umu da se ne mogu sve kriptovalute koristiti za ulaganje. O ovome ćemo više reći kasnije, pa nastavite čitati.

Šta je proof-of-stake?

Proof-of-stake je mehanizam konsenzusa koji omogućava blockchainima da potvrđuju transakcije. U proof-of-stake (PoS), broj novčića (ili količina uloga) određuje šanse za validaciju novog bloka.

PoS je kreiran kao alternativni mehanizam konsenzusa originalnom dokazu o radu (PoW). PoS je jedan od najčešćih mehanizama konsenzusa i stalno dobija na snazi ​​zbog svoje efikasnosti i mogućnosti zarađivanja nagrada za kripto ulaganje.

Za razliku od PoW-a koji je energetski intenzivan i zahtijeva mnogo računarske snage, PoS ne zahtijeva toliko računskog rada za verifikaciju transakcija. Vlasnici novčića “stejkuju” svoje novičiće kao kolateral kako bi potvrdili blokove.

Šta su nagrade za ulaganje?

Nagrade za ulaganje su poticaji koji se pružaju učesnicima u blockchain-u. U svakom blockchainu postoji određena količina kripto nagrada dodijeljena za validaciju transakcija. Učesnici koji ulože kriptovalute dobijaju nagrade za ulaganje kada su odabrani za validaciju neke od transakcija.

U osnovi, ulaganje omogućava učesnicima da zarade više kriptovaluta. Kamatne stope variraju u zavisnosti od mreže, ali učesnici mogu zaraditi čak 20% do 30% godišnje. Mnogi ljudi ulažu kriptovalute ili čak i svoj novac kako bi zaradili pasivni prihod.

Načini kripto stejkinga

Da biste uložili kriptovalute, morate odabrati kriptovalutu koja koristi model dokazivanja uloga (PoS), kao što je Ethereum. Postoje različiti načini za ulaganje kriptovalute:

Preko berze

stejking 1

Možete odabrati da koristite berzu za ulaganje vaših tokena u vaše ime. Berza je online usluga koja je specijalizovana za kriptovalute. Većina berzi traži proviziju u zamjenu za usluge ulaganja. Neke popularne berze koje nude ulaganje su Binance.US, Coinbase i eToro.

Pridruživanje nekom bazenu za ulaganje

Neki investitori ne koriste berze jednostavno zato što sve ove platforme ne podržavaju široku lepezu tokena. Dakle, još jedna alternativa je pridruživanje onome što se zove “bazen za ulaganje”, kojim obično upravlja drugi korisnik.

Moraćete povezati svoje tokene preko svog kripto novčanika sa bazenom validatora. Kako biste osigurali legitimnost ovih validatora, provjerite zvanične web stranice proof-of-stake blockchaina da biste razumjeli kako bi trebali funkcionisati.

stejking 2

Tako što ćete biti validator
Validatori su vlasnici novčića sa uloženim novčićima. Oni su nasumično odabrani da bi potvrdili blok. To je ekvivalent ‘rudarstvu’ kada se koristi mehanizam zasnovan na konkurenciji kao što je dokaz o radu (PoW).

Naravno, jedan od najefikasnijih načina da uložite kriptovalute je da sami postanete validator. Blokove provjerava više od jednog validatora, a kada određeni broj validatora potvrdi da je blok tačan, on se finalizira i zatvara.

Međutim, to je malo složenije od korištenja razmjene ili pridruživanja bazenu, jer zahtijeva od vas da izgradite vlastitu infrastrukturu za ulaganje. Morate imati odgovarajuću opremu sa adekvatnom računarskom snagom i softverom i preuzeti cjelokupnu istoriju transakcija blockchaina.

Postati validator obično uključuje i visoke ulazne troškove. Na Ethereum mreži potrebno je imati najmanje 32 Ethera (ETH), što se otprilike pretvara u 140.000 dolara, manje-više.

Da li je ulaganje kriptovaluta isplativo?

Dakle, goruće pitanje je zaista: kako ulaganje kriptovaluta zarađuje novac?

Recimo to ovako. Ako ste već upoznati sa praksom rudarenja i trgovanja kriptovalutama, onda je to odličan početak. Ulaganje može biti jednako isplativo, bez rizika koji dolazi sa rudarenjem i trgovanjem.

Dakle, da, ulaganje kriptovaluta je isplativo. U osnovi, morate kupiti i zadržati neke novčiće i dodati ih u rudarski bazen. Zarada koju ostvarite, koja obično dolazi u obliku transakcionih naknada, zavisiće od toga koliko uložite i koliko dugo to radite.

Stvari koje treba uzeti u obzir kada povećavate svoj profit od udjela

Uopšteno, ostvarujete veći profit sa ulaganjem kako nastavite da ulažete više. Međutim, postoje i druge stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju povećanje vašeg profita.
-Vrijednost novčića: izbjegavajte ulaganje novčića s vrlo visokim stopama inflacije. U početku možete zaraditi velike nagrade, ali budući da je vrijednost novčića promjenjiva, možda ćete ostati bez malog ili nikakvog profita.
-Fiksna zaliha: Osigurajte da token ili novčić ima fiksnu zalihu. Ograničena cirkulacija kovanica na tržištu osigurava zdravu potražnju i konstantno povećanje cijena.
-Stvarne primjene: Potražnja za kriptovalutama uveliko ovisi o stvarnim primjenama novčića. Ako se široko koristi za različite aplikacije u stvarnom svijetu, kao što su digitalna plaćanja, i dalje će imati zdravu potražnju i cijenu.

stejking 3

Koju kriptu valutu je najbolje uložiti?

Kao što je ranije spomenuto, nisu sve kriptovalute održive za ulaganje. Bitcoin (BTC), na primjer, ne podržava ulaganje jer koristi drugačiji metod validacije transakcija: proof-of-work. Ako je kriptovaluta povezana s blockchainom koji koristi dokaz o ulogu kao poticajni mehanizam, mogla bi biti kvalifikovana za ulaganje.

Ethereum
Ethereum nudi znatne povrate uloga jer je i dalje jedan od najpopularnijih altcoina na tržištu danas. Prosječna stopa povrata za ulaganje u Ethereum je 5-17% godišnje.

Cardano
Kao i Ethereum, Cardano je takođe platforma za pametne ugovore. Cardano (ADA) je digitalna valuta koja pokreće proof-of-stake mrežu platforme. Binance podržava ulaganje ADA i nudi prinose do 24%.

EOS
EOS se također koristi za podršku decentralizovanim programima, slično kao Ethereum. EOS (EOS) se može uložiti da biste zaradili nagrade u prosjeku od 3,2%.

Cosmos
Nazvan „internet blockchainova“, Cosmos omogućava različitim blockchainima da međusobno komuniciraju putem interoperabilnosti. Različite platforme podržavaju ulaganje u Cosmos (ATOM), uključujući Coinbase, Kraken i Binance. Ulaganje ATOM-a donosi u prosjeku 7% godišnje.

Tezos
Tezos je mreža otvorenog koda sa Tezos (XTZ) kao matičnom valutom. XTZ se može uložiti na različite platforme kao što su Kraken, Binance i Coinbase. Prosječan prinos za ulaganje XTZ-a trenutno iznosi 6%.

Polkadot
Polkadot, kao i Cosmos, potiče interoperabilnost između različitih blockchaina. Uprkos tome što je relativno noviji, ulaganje Polkadot (DOT) podržava nekoliko platformi uključujući Kraken, Fearless i Binance. Trenutni prosječni prinos za ulaganje Polkadota je 12% godišnje.

Možete li izgubiti novac ulaganjem kriptovaluta?

Prilikom ulaganja prva i najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je uključeni rizik. Dakle, da li je ulaganje kripto bezbedno? Možete se kladiti da jeste, ali svakako postoji nekoliko rizika.

Uopšteno govoreći, ne možete „izgubiti“ novac od ulaganja kriptovaluta per se. Ono na šta morate paziti su stvari kao što su inflacija i nelikvidnost, da spomenemo samo neke. S obzirom na to koliko su kriptovalute nestabilne, postoje šanse da bi novčić koji ste stavili na ulaganje mogao pasti. Na primjer, ako uložite svoj kripto i on gubi vrijednost čak i nakon što ste zaradili prinose nakon ulaganja, onda tehnički gledano, i dalje možete izgubiti novac.

A, ako ste dnevni trgovac, ne možete koristiti novčiće nekoliko sedmica ili mjeseci i tako propustiti priliku da se kladite na unosne stvari. Zbog toga je važno biti mudar pri odabiru coina koje želite uložiti.

Pregledajte savjete koje smo iznijeli u dijelu teksta „Da li je ulaganje kriptovaluta isplativo?“ kako biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor prije ulaganja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.