kriptovalute

Volite ih ili mrzite: kriptovalute su tu da ostanu

Bitcoin je prešao dug put otkako je pojedinac ili grupa pod imenom Satoshi Nakamoto 2008. godine napisala rad o tome kako iskoristiti moć računará širom svijeta za stvaranje digitalne valute koja se ne može dvostruko potrošiti.  Da li volite kriptovalute ili mrzite samu ideju o njima, one iz dana u dan postaju sve popularnije.

Kriptovalute su porasle toliko da je njihova ukupna vrijednost dostigla skoro 2,5 biliona dolara, konkurišući najvrijednijoj kompaniji na svijetu, Appleu, i prikupila je više od 200 miliona korisnika. U ovom obimu, jednostavno je prevelik da bi ga finansijski establišment mogao zanemariti.

Firme koje brinu o najbogatijim porodicama na svijetu sve više ulažu dio svog bogatstva u kripto. Hedž fondovi trguju Bitcoinom, a banke sa zvučnim imenima počinju da im nude usluge u vezi sa njim. PayPal omogućava korisnicima da kupuju kriptovalute na svojoj aplikaciji, dok Twitter pomaže ljudima i pokazuje zahvalnost za twitove tako što svojim korisnicima daju tipove o bitcoinu.

I u poslednjoj prekretnici za industriju, fond za trgovanje vezan za Bitcoin počeo je da trguje u utorak. Investitori mogu kupiti fond kojim se trguje na berzi ProSharea preko računa stare banke-bez potrebe da znaju šta je to topao ili hladan novčanik.

Sve je to dio pokreta velikih preduzeća koja vide šansu da zarade na ludilu kripto svijeta dok se novi ekosistem dalje gradi oko njega, vjerovali oni u to ili ne.

„Jedino što možete sa sigurnošću reći je da nastupanje ere Bitcoin ETF-a otvara mogućnost Wall Streetu da zaradi na Bitcoinu na način na koji to ranije nije mogao“, rekao je Ben Johnson, direktor globalnog istraživanja ETF-a u Morningstaru. „Pobjednici u svemu ovome su berze, menadžeri imovine i čuvari. Da li će investitori pobijediti ili ne, veliki je znak pitanja. ”

Cijena se samo ove godine više nego udvostručila na otprilike 62.000 dolara. Bio je na samo 635 dolara prije pet godina.

Pristalice kriptovaluta kažu da nude važnu korist za svakog investitora: cijenu koja se kreće nezavisno od ekonomije, umjesto da se mijenja sa njom kao i mnoga druga ulaganja. Veći fanovi kažu da je digitalna imovina jednostavno budućnost finansija, omogućavajući transakcijama da zaobiđu posrednike, sa naknadama vezanim za valutu koju ne obavezuje nijedna vlada.

Kritičari se u međuvremenu pitaju da li je kriptovaluta samo hir. Kažu da troši previše energije i ukazuju na svu strogu regulatornu kontrolu oko toga. Prošlog mjeseca, Kina je, na primjer, proglasila transakcije bitkoina nezakonitim. Predsjedavajući Komisije za hartije od vrednosti Sjedinjenih Država Gary Gensler rekao je u avgustu da svijet kriptovaluta nema dovoljne kapacitete da se zaštite investitori i da je „više poput Divljeg zapada“.
To nije bilo dovoljno za zaustavljanje ogromnog zamaha kriptovaluta, jer se sa znatiželje prešlo u jedan veći dio kulturnog i korporativnog pejzaža.

U istraživanju City Private Bank-a, koji upravlja novcem za bogatih koji rade po kancelarijama širom svijeta, otprilike 23% je reklo da su uložili određena sredstva u kriptovalute. Još 25% je reklo da istražuju tu mogućnost.
Sve veće prihvatanje kriptovaluta na Wall Streetu stvorilo je novi soj onih koji pomažu ljudima da kupe kripto. Trgovačka vrijednost kripto platforme Coinbase ima tržišnu vrijednost od otprilike 64 milijarde dolara, na primjer, stavljajući je u rang sa tako etabliranim kompanijama kao što su Colgate-Palmolive, FedEx i Ford Motor.
Na kraju, međutim, ono što mnogi na Wall Streetu vide kao nešto što možda nije jasno je to da to nisu kriptovalute, već tehnologija koja je u njihovoj osnovi.

Sam naziv blockchain, znači, da on dozvoljava javnu knjigu koju svi mogu da provjere i da joj vjeruju – a mnogi očekuju da će to dovesti do mnoštva inovacija. To je slično današnjim Netflixu, Facebooku i drugim uslugama koje su nastale iz infrastrukture izgrađene tokom procvata i raspada dot-com balona.

JPMorgan Chase, na primjer, već koristi blockchain tehnologiju za poboljšanje transfera sredstava između globalnih banaka. To je isti JPMorgan Chase koji je vodio izvršni direktor Jamie Dimon, koji je ovog mjeseca u intervjuu za Axios rekao da Bitcoin “nema unutrašnju vrijednost”.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.