pasivna zarada kriptovalute

6 načina da zaradite pasivni prihod pomoću kripta

Brzo rastući kripto ekosistem omogućava pojedincima širom svijeta da zarađuju pasivan prihod u digitalnim valutama i tokenima. Čitajte dalje da biste otkrili šest načina za zaradu od pasivnog kripto prihoda.

1.Deponovanje kripta na CeFi platformi

Vjerovatno najlakši način da zaradite pasivni prihod na bitkoinima (BTC) i drugim digitalnim sredstvima je da ih deponujete na centralizovanu platformu za pozajmljivanje.

Dok većina iskusnih korisnika kriptovaluta preporučuje izbjegavanje deponovanja kriptovaluta kod nezavisnih provajdera, prilagođenost CeFi platforme (centralizovano finansiranje) korisnicima je dovelo do milijardi dolara u kripto strimovanju. Kada se sredstva polože, korisnici zarađuju kamatu (obično se uplaćuju u deponovanu imovinu).

Popularni CeFi  zajmodavci uključuju BlockFi i Nexo.

2.Polaganje kripta u DeFi protokol pozajmljivanja

Decentralizovanije alternative poput BlockFi-a i Nexo -a su autonomni protokoli pozajmljivanja, kao što su Compound (COMP) i Aave (AAVE). DeFi aplikacije za pozajmljivanje omogućavaju vlasnicima kripta da polože sredstva u pulove zajmova sa pametnim ugovorima kako bi zaradili kamate.

Glavna razlika između CeFi-a i DeFi-a je u tome što ovo poslednje daje korisnicima potpunu kontrolu nad svojim sredstvima i ne zahtjeva nikakvu KYC (know-your-customer) dokumentaciju ili procese uključivanja. Prinose pokreću ponuda i potražnja i razlikuju se od platforme do platforme. Štaviše, neke DeFi  aplikacije za pozajmljivanje su rizičnije od drugih. Veći prinosi u DeFi -u takođe dolaze sa većim nivoom rizika.

3.Obezbjeđivanje likvidnosti u fondovima i „farme prinosa“

Osim kreditiranja, DeFi tržišta takođe osnažuju pojedince da ostvare pasivni prihod polaganjem kripta u decentralizovane trgovačke pulove, koji se nazivaju pulovi likvidnosti.

Kao nagrada za obezbjeđivanje likvidnosti autonomnom trgovačkom fondu, deponenti se nagrađuju naknadama za trgovanje i tokenima pružaoca likvidnosti (LP). Da bi zaradili dodatni prinos na deponovanoj digitalnoj imovini, korisnici tada mogu uložiti LP tokene u takozvane „farme prinosa“. Ovo je postao popularan način zarade pasivnog kripto prihoda, ali poput DeFi, to je jedan od rizičnijih poduhvata na kripto tržištima.

Popularni fondovi likvidnosti uključuju Uniswap (UNI), SushiSwap (SUSHI) i PancakeSwap (CAKE).

4.Ulaganje kriptosetova zasnovanih na PoS-u

Alternativno, možete držati i uložiti coine sa dokazom o ulogu (PoS) da biste zaradili pasivan prihod u obliku nagrada za ulog.

Kripto mreže zasnovane na PoS-u zahtevaju od validatora da „zaključaju“ udio u izvornoj imovini mreže kako bi osigurali blok-lanac. Podsticaj da na ovaj način doprinesete kripto mreži je zarada udijela u blok nagradi u obliku novokovanih novčića.

Proces ulaganja razlikuje se od mreže do mreže, za neke su potrebne napredne postavke softvera i nod za provjeru validnosti koji neprekidno radi, dok drugi jednostavno zahtjevaju da sredstva držite u službenom novčaniku.

5.Pokretanje masternoda

Ako želite da pojačate svoju igru ulaganja kako biste zaradili više kripto pasivnog prihoda, mogli biste pokrenuti masternode.

Masternodovi, poznati i kao vezani validacijski sistemi, posebna su vrsta čvorova koji obavljaju određene funkcije unutar kripto mreže.

U mreži Dash (DASH), na primjer, masternode napajaju funkcije PrivateSend i InstantSend u mreži i pružaju upravljačka prava glasa operaterima. Međutim, da bi pokrenuli Dash masternode, operateri moraju da ulože DASH 10.000 (1,6 miliona USD), što čini kapitalno intenzivnu stvar primanje prinosa (u obliku novokovanih žetona) na vašem posedu.

Srećom, postoje masternode koje zahtevaju mnogo manja kapitalna ulaganja, dok nude dvocifrene prinose, isplaćene u izvornom tokenu mreže.

6.Pokretanje Lightning čvora

Ako ste bitcoiner i više volite da se držite bitcoina da biste zaradili pasivan prihod, mogli biste postaviti i pokrenuti Lightning Network  čvor (LN).

Podržavanjem brzorastuće Lightning mreže putem operativnih kanala plaćanja možete zaradit svaki put kada neko izvrši transakciju pomoću vašeg kanala. Iako se sa zaradom možda ne možete pohvaliti na #BitcoinTwitter, pokretanje LN čvora znači da doprinosite najmoćnijoj otvorenoj monetarnoj mreži na svijetu koja će potencijalno završiti bankarstvo bez banaka.

Prije nego što pobjegnete i istražite svaku metodu na ovoj listi, zapamtite da svaka od njih nosi različit stepen rizika. Istražite sami i nikada ne ulažite više nego što možete priuštiti da izgubite.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.