digitalni yuan kriptovaluta

Da li kineski digitalni juan predstavlja opasnost za kripto?

Narodna banka Kine, centralna banka te zemlje, objavila je da su sve transakcije kriptovaluta nezakonite, čime se zabranjuju digitalni novčići.

“Poslovne aktivnosti povezane sa virtuelnom valutom su ilegalne finansijske aktivnosti”, izjavila je banka. Dodalo se da kriptovalute, uključujući Bitcoin i Tether, nisu fiat valute i ne mogu se cirkulisati.

Prije samo nekoliko mjeseci, Kina je uvela pravila koja bankama zabranjuju da nude usluge povezane sa kriptovalutama, gurajući trgovce na platforme “ispod tezge” i off-shore berze. Međutim, nova zabrana ide mnogo dalje, ciljajući na usluge koje pružaju off-shore berze. U maju je Narodna banka Kine objavila da će kompanijama za finansijske i platne usluge biti zabranjeno određivanje cijena ili poslovanje u virtuelnim valutama.

U cilju suzbijanja pranja novca, trgovanje kriptovalutama je u Kini nezakonito od 2019. godine sa sličnim zabranama donijetim 2013. i 2017. godine. To ipak ne znači da Kina u potpunosti odustaje od kriptovaluta. To je samo pitanje kontrole.

Zabrana kriptovaluta dolazi u isto vrijeme kada kineska vlada uvodi digitalni juan, svoju suverenu digitalnu valutu koja se razvija već godinama. U posljednjih nekoliko mjeseci, Narodna banka Kine pokreće probne projekte u velikim gradovima radi razvoja digitalnog sistema plaćanja u juanima.

Digitalni juan zamišljen je još 2014. godine i već je distribuirao oko 30 miliona dolara u digitalnoj valuti. To je jasan rival neregulisanim kriptovalutama. To je takođe vladin način da izazove WeChat i Alipay, dva privatna giganta koji dominiraju na tržištu mobilnih plaćanja.

Kina nije jedina velika ekonomija koja gleda digitalnu valutu centralne banke  iako su kineski planovi daleko ispred drugih.

Oko 80 zemalja istražuje tu ideju, a pet država je do sada implementiralo digitalnu valutu-i sve su na Karibima.

Desetak evropskih zemalja trenutno učestvuje u razvoju digitalne valute centralne banke (CBDC), D-Eura. Evropska centralna banka ima za cilj da D-Eurom dopuni postojeći monetarni sistem, a ne da zamijeni fizičku gotovinu.

U SAD -u se digitalni dolar još uvek istražuje. U junu je Komitet američkog Predstavničkog doma za finansijske usluge održao raspravu o prednostima i nedostacima digitalnih valuta. Protivnici digitalnog dolara ističu nekoliko nedostataka, uključujući nedostatak privatnosti i pristupa. Sa druge strane digitalne podjele, zagovornici tvrde da SAD to moraju da primjene i preuzmu vodeću ulogu u tome ili da onda kaskaju za drugima. Demokratska senatorka Elizabeth Warren izjavila je u korist digitalnog dolara kada uporedi digitalnu valutu koju izdaje centralna banka sa kriptovalutama.

„Legitimni digitalni javni novac mogao bi pomoći u istiskivanju lažnog digitalnog privatnog novca. To bi moglo pomoći u poboljšanju finansijske uključenosti, efikasnosti i sigurnosti našeg finansijskog sistema “, rekla je senatorka Varren.

U međuvremenu, Federalne rezerve su i dalje skeptične po pitanju efikasnosti digitalnih valuta centralnih banaka.

Chris Waller, član Odbora guvernera Federalnih rezervi, nedavno je napisao da bi američka vlada trebalo da interveniše sa potencijalnim digitalnim rješenjem samo u slučaju značajnih tržišnih grešaka.

„Još nisam ubijeđen da bi CBDC riješio bilo koji postojeći problem koji se drugim inicijativama ne rješava brže i efikasnije“, rekao je Waller.

Međutim, predsjednik Federalnih rezervi Dallas Robert Kaplan rekao je prije nekoliko meseci da je jako bitno da se Federalne rezerve usredsrijede na razvoj digitalne valute“.

Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja, 80% centralnih banaka se na neki način bavi CBDC-om, a 50% je već u eksperimentalnoj ili pilot fazi.

Konsultantska grupa Accenture procjenjuje da će četvrtina zemalja G-20 imati neku vrstu digitalne valute u opticaju do 2024. godine.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.