Predsjednik SEC-a Gensler izbjegavao pitanja o Ethereumu

Gary Gensler se direktno obratio Komitetu za finansijske usluge, po prvi put od oktobra 2021. godine. Njegovo prethodno obraćanje ovom komitetu je bilo prije kolapsa kripto berze FTX i kripto banaka uključujući Signature, Silicon Valley Bank i Silvergate.

Gensler nije dao jasan i direktan odgovor kongresmenu, Patrick McHenry, predsjedniku komiteta, koji je postavio pitanje „da li je Ethereum, druga najveća kriptovaluta prema tržišnom udjelu, zapravo hartija od vrijednosti.“

„Sve hartije od vrijednosti su roba, prema Zakonu o razmjeni robe. Mi ih zapravo ne smatramo robom. Moram da se složim da hartija od vrijednosti ne može biti zanemarena i nezanemarena roba,“ odgovorio je Gensler.

Regulatori i tužioci imaju različite poglede kada je u pitanju klasifikacija Ethereuma. Okružni tužilac države Nju Jork je skoro izjavio da bi se Ethereum trebao smatrati hartijom od vrijednosti, ali predsjednik Komisije za trgovanje robnim fjučersima, Rostin Behnam, smatra da je Ethereum zapravo roba.

Gensler je nagovijestio da je u nekoliko navrata razmatrao kriptovalute, koje se baziraju na proof-of-stake konsenzusu, kao hartije od vrijednosti.

U maju 2022. godine, Gensler je javno etiketirao Bitcoin, najveću svjetsku kriptovalutu prema tržišnom udjelu, kao robu.

Gensler je Komitetu za finansijske usluge u utorak rekao da SEC treba više resursa i odjeljenja, kako bi regulisao klase kripto sredstava.

Glensler je juče svjedočio pred pododborom za finansijske usluge, te je zatražio 2,4 biliona dolara od kongresa, da bi SEC mogao pojačati regulatorni pritisak na kriptovalute.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.