Signature banka prije propadanja istraživana zbog pranja novca

Signature banka koja je prijateljski nastrojena prema kriptovalutama, navodno je bila pod istragom od strane dva vladina tijela u Sjedinjenim Državama, prije njegog propadanja.

Prema Blumberg izvještaju od 15. marta, u kom se navode ljudi bliski ovom događaju, istražioci Ministarstva pravde su provodili istragu da li je Signature banka primjenila adekvatne mjere da pronađe potencijalne aktivnosti pranja novca kod svojih klijenata.

Primjećeno je da je regulator bio posebno zabrinut oko toga da li je banka imala preventivne mjere za nadgledanje transakcija sa „znacima kriminaliteta“ i da li je ispravno provjeravala korisničke naloge.

Pprema dva anonimna izvora, SEC-a je takođe „pregledavao“ ovu banku. Detalji pregleda od strane SEC-a nisu objavljeni.

Nije jasno kada je istraga počela, niti da li je imala bilo kakav uticaj na odluku regulatora iz Nju Jorka o zatvaranju ove banke.

U izvještaju se navodi da Signature banka i njeni zaposleni nisu optuženi, te da će istraga biti završena bez podizanja optužnica ili dalje akcije od strane SEC-a i Ministarstva pravde.

Ovaj izvještaj se pojavio nakon što su akcionari, 14. marta, podnijeli tužbu protiv banke i bivših izvršnih direktora, jer su tvrdili da je banka „finansijski jaka“ samo tri dana prije nego što je prisilno zatvorena.

Barney Frank, bivši član Upravnog odbora Signature banke, izjavio je 13. marta da su regulatori htjeli da „pošalju jaku anti kripto poruku.“

Frank je dodao da je ova banka postala „ikona,“ jer nije bilo znakova „insolventnosti prema fundamentalnim podacima.“

Signature Bank, koja je zatvorena 12. marta, je dio lanca zatvorenih banaka koja je takođe imala kapital u Silvergate Capital i Silicon Valley Bank (SVB).

Ministarstvo pravde i SEC su navodno pokrenuli odvojene istrage zbog kolapsa Silvergate Capital i Silicon Valley Bank.

Navodi se da će regulatori ispitati uzroke koje su doveli do kolapsa navedenih banki, uključujući detaljno ispitivanje o izvještavanju SEC-a, koji je otkrio prodaju SVB dionica od strane izvršnog direktora Grega Beckera, te izvršnog direktora za finansije Daniela Becka. Prodaja dionica Silicon Valley Bank se dogodila dvije sedmice prije njenog kolapsa.

SEC nije formalno komentarisao ovaj slučaj, ali je predsjednik SEC-a, Gary Gensler, 12. marta izjavio da će „istražiti i podići pravni postupak ukoliko utvrde da je došlo do kršenja federalnog Zakona o hartijama od vrijednosti.“

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.