Gensler drži prst na okidaču – Proof of stake tokeni bi se mogli smatrati kao hartije od vrijednosti

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država, Gary Gensler, je još jednom nagovjestio da bi se tokeni koji koriste mehanizme zalaganja, mogli smatrati kao hartije od vrijednosti, prema zakonu Sjedinjenih Država.

Tokom otvorene sjednice SEC-a u srijedu, Gensler je izjavio da se Proof-of-Stake (PoS) tokeni mogu smtrati kao hartije od vrijednosti jer investitori očekuju povrat kada ih kupe.

„Investitori očekuju povrat, očekuju nešto od tokena u koje ulažu, nevezano za to da li su Proof-of-Stake tokeni, investitori i dalje očekuju neki povrat od ulaganja i dobijaju 2%, 4%, 18% povrata,“ izjavio je Gensler.

Proof-of-Stake je mehanizam konsenzusa za obradu transakcija kriptovaluta i stvaranje novih blokova na blockchainu.

Sistem radi na način odabira validatora, koji zalažu određenu količinu kriptovalute, u odnostu na količinu koju posjeduju u potrebnoj valuti.

Veliki broj kriptovaluta, uključujući Ethereum koji je druga najveća kriptovaluta, koriste PoS mehanizam konsenzusa.

„Šta god da promovišu pa stave u protokol i zaključaju tokene u protkol, protokol koji obično razvija mala grupa programera, samo bih dodao da će svaki od operatora tokena morati postupiti prema zakonu i da se isto odnosi i na posrednike,“ dodao je Gensler.

Glenslerove komentare su podstakli novinari kada su ga pitali za mišljenje u izjavi Rostin Behnam-a, predsjednika Komisije za robne fjučerse i trgovinu (CTFC), koji je izjavio da je Ether roba i da bi trebao biti regulisan od strane njegove agencije.

Početkom februara, SEC je postigao dogovor sa kripto berzom Kraken, o prestanku nuđenja usluge zalaganja ili takvih programa, svojim klijentima u Sjedinjenim Državama.

Prema SEC-u, Kraken nije prijavio ponudu i prodaju svog programa „zalaganje kao usluga,“ koji je ova komisija okarakterisala kao hariju od vrijednosti.

Pored zaustavljanja ove usluge, Kraken je pristao da plati kaznu od 30 miliona dolara za nekoliko prekršaja koje su počinili nuđenjem ovog programa.

Ukoliko su PoS tokeni kategorisani kao hartije od vrijednosti, snažan pritisak regulatora Sjedinjenih Država se može očekivati na Ethereum ali i na druge PoS tokene.

Obožavaoci Ethereuma su se odavno bojali ovakvog poteza SEC-a, iako je i dalje nejasno na koji način će ovo uticati na Ethereum projekat i na njegovu cijenu.

Regulatori se slažu da je Bitcoin roba

Iako je regulatorna sudbina PoS tokena i dalje nepredvidiva, regulatori su saglasni da se Bitcoin može posmatrati kao roba.

Kako prenose agencije, predsjednik CTFC-a tvrdi da je Bitcoin jedino kripto sredstvo koje može biti okarakterisano kao roba.

„Bitcoin je različit od bilo koje robe sa kojom smo se do sada susretali, te ga je jako teško regulisati prema trenutnom zakonskom okviru,“ izjavio je Behnam.

Senator Sjedinjenih Država, John Boozman, je takođe otkrio da federalni sudovi i predsjednik SEC-a gledaju na Bitcoin kao na robu.

„Iako je kriptovaluta, Bitcoin je roba. Bitcoin je roba u očima federalnih sudova i prema mišljenju predsjednika Komisije za kartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država. Oko ovoga nema resprave,“ dodao je Boozman.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.