Kraken berza obustavila uslugu zalaganja i platila kaznu od 30 miliona dolara

Kripto berza Kraken će „odmah“ prestati sa pružanjem usluge zalaganja za klijente u Americi i platiće 30 miliona dolara kaznu Komisiji za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država, zbog pružanja usluge za neregistrovane hartije od vrijednosti, objavila je ova agencija 9. februara 2023. godine.

Payward Ventures Inc. i Payward Trading Ltd., registrovane kompanije koje čine Kraken, prestaće sa pružanjem usluga zalaganja, objavio je SEC. Ovi programi nude zalganje još od 2019. godine.

„U žalbi se navodi da Kraken hvali svoje programe zalaganja i promoviše da nude jednostavno korištenje platforme i pogodnosti koje proizilaze iz napora berze Kraken prema svojim korisnicima, ukljčujući i strategije berze Kraken za omogućavanje povrata na invensticiju i isplatu,“ objavio je SEC u saopštenju za medije.

Kraken je objavio da će automatski prekinuti zalaganje svih digitalnih sredstava za korisnike u Sjedinjenim Državama, osim založenog Ethereuma (ETH), čije zalaganje neće biti zaustavljeno dok se ne završi Shanghai nadogradnja. Nakon Shanghai nadogradnje, klijenti u Sjedinjenim Državama neće moći zalagati nova sredstva (uključujući i ETH). Zabrana zalaganja se ne odnosi na klijente ove berze, koji žive van Sjedinjenih Država.

Iako se na Kraken internet stranici nudi dobit od 20% za zalaganje, SEC je tokom saopštenja za štampu izjavio da ova dobit može biti i do 21%.

Karakterizacija Krakenovog zalaganja od strane SEC-a naglašava „rizike“ koje investitori preuzimaju kada zalažu svoje tokene u model provajdera „zalaganje-kao-usluga,“ koji im daju „vrlo malu zaštitu,“ navodi se u saopštenju.

Zalaganje je proces pomoću kojeg proof-of-stake blockchaini, kao što je Ethereum, osiguravaju svoju bezbjednost. Decentralizovani validatori mreže zalažu kripto kao formu kolaterala da bi dokazali svoju iskrenost. Za obrađivanje transakcija, oni dobijaju nagrade u vidu tokena. Mnogi zalagači pozajmljuju njihove tokene pružaocima usluga koji pokreću čvorove i zauzvrat dijele dobit.

„Da li je to zalaganje-kao-usluga, pozajmljivanje ili na neki drugi način, kada nude ugovore o ulaganju u zamjenu za tokene, kripto posrednici moraju da budu potpuno transparentni i da prikažu bezbjednosne mjere koje zahtjevaju zakoni o hartijama od vrijednosti,“ izjavio je predsjednik SEC-a, Garry Gensler.

Današnji potez treba da cijelom tržištu stavi do znanja, da provajderi koji obezbjeđuju „zalaganje-kao-uslugu,“ moraju da se registruju i da obezbjede potpunu transparentnost i zaštitu investitora.

 

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija