Hong Konga poziva Coinbase uprkos kontroli SEC-a

Hong Kong njeguje povoljno okruženje za rast industrije svojom proaktivnom regulativom i posvećenošću da postane digitalno središte.

Naglašavajući svoj progresivan stav o kriptovalutama, zakonodavac Hong Konga pozvao je Coinbase i druge kripto berze da uspostave operacije u regionu.

Član Zakonodavnog vijeća Johnny Ng javio se na Twitter kako bi izrazio podršku i pomoć “svim globalnim operaterima za trgovinu virtualnom imovinom” kao što je Coinbase. On je takođe nagovijestio potencijalne mogućnosti listiranja dionica. Ovo dolazi nakon nedavnih tužbi Komisije za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država protiv značajnih igrača u industriji poput Binancea i Coinbasea.

Suprotno opreznom stavu nekoliko zapadnih zemalja prema kriptovalutama, Hong Kong je prihvatio proaktivan pristup. U januaru 2023. finansijski sekretar Hong Konga Paul Chan je izjavio da je vlada posvećena uspostavljanju snažnog ekosistema za kripto i fintech. Nakon toga, Hong Kong je marljivo formulisao propise i provodio mjere usklađenosti kako bi podstakao ekspanziju industrije kriptovaluta.

Monetarna uprava Hong Konga (HKMA) nedavno je otkrila svoju namjeru da uspostavi temelje za uvođenje digitalne valute centralne banke za maloprodaju (CBDC). Ova inicijativa, najavljena 9. juna, nastoji istražiti prednosti CBDC-a kao sredstva plaćanja za svakodnevne transakcije i olakšati pristup korisnicima kripto mjenjačnica.

Poziv koji je uputio Ng ilustruje posvećenost Hong Konga da postane digitalni centar za kripto industriju. OKX i Huobi bili su među prvim kripto berzama koje su se prijavile za licence za pružanje usluga virtuelne imovine u regionu.

Povoljan pristup kriptovalutama u Hong Kongu takođe je privukao interesovanje istaknutih međunarodnih tehnoloških kompanija. U januaru je južnokorejski tehnološki gigant Samsung najavio uvođenje aktivnog fonda kojima se trguje sa bitkoin fjučersima na berzi u Hong Kongu.

Osim toga, sredinom februara pojavili su se izvještaji koji ukazuju na to da zvaničnici kineske vlade daju strateško odobrenje pro-kripto inicijativama koje je poduzeo Hong Kong. Ovo priznanje kineskih vlasti dodatno naglašava značaj napora Hong Konga u kripto prostoru i njegov potencijalni uticaj na širi spektar digitalnih valuta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.