Poruka Hong Konga lokalnim bankama – budite dobri prema kripto kompanijama

Regulatori u Hong Kongu koriste banke da bi obezbijedili sve potrebnije usluge za kripto kompanije, kao dio multi milionskog pritiska za uspostavljanje ovog grada kao svjetske zone u kripto industriji.

Monetarna vlast Hong Konga (Hong Kong Monetary Authority – HKMA) je putem blog posta objavila da očekuje da će „regulisani pružaoci usluga za digitalna sredstva (Virtual Asset Service Providers – VASPs) moći da predaju zahtjev za otvaranje bankovnog računa,“  27. aprila 2023. godine a objavu je potpisao Arthur Yuen.

U objavi koja je poslata kasnije, istog dana, HKMA je izjavila da banke treba da podrže licencirane kripto kompanije u „njihovom legitimnom zahtjevu za bankovnim računom.“

Ova objava je stigla nakon što je Komisija za hartije od vrijednosti i fjučerse (Securities and Futures Commission – SFC) Hong Konga signalizirala da će objaviti smjernice o licenciranju za kripto berze u maju 2023. godine.

Sve je ovo dio pokreta da Hong Kong postane prijateljska kripto nadležnost, čak i ako regulatori u drugim kripto čvorištima vrše jak pritisak na ovu industriju. U Sjedinjenim Državama vlasti nagomilavaju pritisak na kripto industriju, djlomično zbog toga što se kompanije za pozajmljivanje urušavaju, ali i banke koje su sa njima blisko sarađivale – Signature i Silvergate Bank. U Evropi je lobi grupa CryptoUK, prošlog mjeseca, pisala žalbu vladi o britanskim bankama koje blokiraju transfere sredstava prema kripto berzama.

Kripto trgovanje u Hong Kongu

Hong Kong planira da ukine zabranu trgovanja kriptovaluta u maloprodaji. SFC je tada objavio da traži način da „napravi bolji balans između zaštite investitora i razvoja tržišta.“

U blog postu objavljenom 27. aprila, Yuen je izjavio:

„Tokom proteklih nekoliko mjeseci smo aktivno diskutovali sa bankama i napomenuli smo im da ne postoji pravni i regulatorni zahtjev koji sprječava banke u Hong Kongu da pružaju bankarske usluge entitetima povezanim sa virtuelnim sredstvima.“

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.