kina

Hong Kong oblikuje predstojeći režim licenciranja kriptovaluta

Komisija za vrijednosne papire i fjučerse Hong Konga poziva na javnu konsultaciju o planovima za omogućavanje licenciranim kripto berzama da služe malim investitorima.

Komisija za vrijednosne papire i fjučerse Hong Konga (SFC) poziva javnost na povratne informacije o svom novo predloženom režimu licenciranja za razmjenu kriptovaluta koji bi trebao stupiti na snagu od juna 2023.

Ključno razmatranje prozora javnih konsultacija je da li dozvoliti licenciranim berzama da služe malim investitorima u zemlji i koje mjere treba primijeniti da bi se obezbijedio niz „čvrstih mijera zaštite investitora“.

SFC je 20. februara najavio proces konsultacija, navodeći novi režim licenciranja za industriju koji predlaže da sve centralizovane platforme za trgovanje kriptovalutama koje rade u Hong Kongu moraju biti licencirane kod regulatornog tijela.

Regulatorne smjernice koje je predložio SFC zasnivaju se na postojećim zahtjevima za licencirane brokere vrijednosnih papira i automatizovana mjesta trgovanja, dok su kod nekih od postojećih preduslova napravljene modifikacije.

Izjava izvršne direktorice SFC Julie Leung istakla je “nedavna previranja” u ekosistemu kriptovaluta i kolaps igrača u industriji kao što je FTX kao primarni razlog za jasne regulatorne smjernice za industriju sa zaštitom investitora na prvom mjestu:

„Kao što je naša filozofija od 2018. godine, naši predloženi zahtjevi za platforme za virtualnu trgovinu imovinom uključuju robusne mjere za zaštitu investitora, slijedeći princip ‘isti posao, isti rizici, ista pravila’.

Prema najavi, svaka osoba ili posao koji pruža usluge vezane za kriptovalute mora podnijeti zahtjev za licencu SFC-u. Nadalje, određeni su zahtjevi za mjenjačnice kriptovaluta i pružaoce usluga.

Ovo uključuje niz preduslova, uključujući sigurno čuvanje imovine, upoznaj svog klijenta, sukobe interesa, sajber-sigurnost, računovodstvo, reviziju, upravljanje rizikom, sprječavanje pranja novca/protivfinansiranje terorizma i sprječavanje tržišnog ponašanja.

Preduzeća koja namjeravaju da nastave sa radom i apliciraju za licencu se ohrabruju da pregledaju i revidiraju postojeće sisteme i kontrole kako bi ispunili zahtjeve predstojećeg režima. Berze i pružaoci usluga koji ne namjeravaju podnijeti zahtjev za licencu moraće se pripremiti da zatvore svoje poslovanje u Hong Kongu.

Hongkonški SFC takođe namjerava objaviti i održavati listu licenciranih berzi kriptovaluta i pružatelja usluga kako bi informisao širu javnost o statusima registracije različitih firmi.

Dokument na 361 stranici je iscrpan I u njemu su navedeni ključni predloženi regulatorni zahtjevi za licenciranje, kao i smjernice za implementaciju AML kontrola i niz drugih obaveza za industriju.

Možda je najrelevantniji dio koji se odnosi na prijedlog da se maloprodaji omogući pristup licenciranim platformama za trgovanje kriptovalutama. Postojeći režim Odredbe o vrijednosnim papirima i fjučersima (SFO) na snazi je od 2018. godine, koji je prvobitno ograničio platforme licencirane SFO na usluge profesionalnih investitora.

U dokumentaciji se navodi da su povratne informacije javnosti pojačale uvjerenje da uskraćivanje maloprodajnog pristupa tržištima kriptovaluta može dovesti do štete investitorima s obzirom na to da pojedinci mogu biti prisiljeni da trguju na neregulisanim prekomorskim platformama koje su dostupne online.

Prema SFC-u, samo dvije platforme za trgovanje su trenutno licencirane pod SFO-om, dok je SFC uveo politike usmjerene na kriptovalute koje su olakšale postepeno maloprodajno ulaganje do ograničene izloženosti imovini kriptovaluta.

U oktobru 2022. godine, SFC je odobrio režim za fondove kojima se trguje na berzi fjučersa kriptovaluta, dajući maloprodajnim investitorima indirektan pristup ovim tržištima putem regulisanih proizvoda.

U međuvremenu su brojni licencirani brokeri i menadžeri fondova počeli nuditi investitorima pod nadzorom SFC-a usluge vezane za kriptovalute. Ovo je bio još jedan ključni pokretač u potezu SFC-a da omogući svim vrstama investitora pristup kriptovalutama putem licenciranih platformi od juna 2023.

Kako smo ranije pisali, pružaoci finansijskih usluga sa sjedištem u Hong Kongu počeli su da se raspituju o zahtjevima za licenciranje nakon izmjene i dopune Uredbe o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma u decembru 2022.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.